Teljesen átalakulnak az agrártámogatások

Vágólapra másolva!
Jövőre teljesen átalakul a közvetlen uniós agrártámogatások rendszere. Az agrártárca még a tavasszal benyújtaná az Országgyűlésnek az erről szóló törvénytervezetet. Az átállással járó változások miatt tucatnyi más törvény módosítása is szükséges, a földtörvény mellett az államháztartási és állami tulajdonról, a vagyonkezelésről szóló jogszabályoké, valamint az adó-, az áfa- és az illetéktörvényé - olvasható a Napi Gazdaságban.
Vágólapra másolva!

Jogszabálydömping várható a következő fél évben az agráriumban az eddigi területalapú támogatási rendszer (SAPS) átalakítása és az unió korábbi tagállamaiban már alkalmazott egységes gazdaságtámogatási rendszer (SPS) 2009-es bevezetése miatt. A gazdálkodóknak és az agráriumban működő vállalkozásoknak pedig számos új fogalommal kell megismerkedniük, mivel az átállás a földhasználati és gazdálkodási szabályoktól kezdve az adózásig számos területet érint. Az uniós agrárbüdzséből Magyarországnak járó és 2013-ig fokozatosan növekvő összegű közvetlen támogatásokat a jövőben merőben más logika alapján lehet lehívni. Az agrártárca szerint az átállást elsősorban az indokolja, hogy bár 2013-ra az uniós agrártámogatás utolérné a régebbi tagállamokban folyósított szintet, ugyanakkor folyamatosan csökkenne az ágazatokban kifizetett nemzeti kiegészítés lehetősége, így a termelési szerkezetet figyelmen kívűl hagyó területi általánytámogatássá válna a SAPS rendszer. Emellett évről évre mintegy 100-150 ezer hektárral nő a támogatott terület: sokszor csak a területalapú támogatás miatt termelésbe vont, rosszabb minőségű földeket regisztrál a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH). Az SPS ezzel szemben egy zártabb rendszer, amelyben az ország számára a belépéskor megállapított támogatási jogosultságszám később érdemben már nem bővülhet. Ezt viszonylag egyszerűen állapítják meg, az átálláskor az MVH-nál regisztrált, és támogatott földterület alapján: egy jogosultság egy hektárnak felel majd meg.

Az SPS egyik legfontosabb változása, hogy bevezeti - egy tavalyi törvényben már rögzítették is - a vagyoni értékű jognak tekintendő, forgalomképes, örökölhető, ajándékozható támogatási jogosultságot, amely a földtulajdonhoz vagy a földhasználati, bérleti joghoz kötődik. Utóbbi azért fontos, mert Magyarországon a bérlet a jellemző földhasznosítási forma, eddig azonban általában egy-három éves szerződéseket kötöttek. Ez sokszor a nagyobb beruházások gátja volt, mivel a nagyobb területeket bérlő - a földtulajdonlásból még 2011-ig kizárt - gazdasági társaságok, vállalkozások nem lehettek biztosak benne, hogy még ott lesznek-e, mire megtérül a befektetés. Ezért a tárca a földbérleti szerződéseknél jogszabályban rögzítené a minimális bérleti idő meghatározását is.

Hosszú távon az SPS megnöveli a földek értékét is, mivel közvetlen kifizetést csak jogosultsággal bíró termelő (tulajdonos vagy bérlő) kaphat. Aki 2009-ben földhasználónak számít, az megkapja a támogatási jogosultságot. (Maga a jogosultság egy bizonyos időperiódusra vonatkozó kifizetések összessége, amiből persze le kell vonni a gazdálkodás költségeit.) Az FVM szeretné elérni, hogy az első jogosultságok kiosztásakor a gazdák mentesüljenek az adó- és illetékfizetési kötelezettség alól, amit a vagyoni értékű jog átruházásakor egyébként meg kellene fizetni - írja a Napi Gazdaság.