Nekimegy az EU a nagy áruházaknak

Vágólapra másolva!
Európai bizottsági vizsgálatnak kell indulnia a nagy áruházláncok tevékenységéről, miután az Európai Parlament képviselői kellő számú aláírást gyűjtöttek össze a témában. A szuper- és hipermarketek a verseny korlátozásával árthatnak a fogyasztóknak, míg az alacsony áraikkal a termelőket tarthatják sakkban.
Vágólapra másolva!

Hegyi Gyula (MSZP) és mellette eredetileg az Európai Parlament négy tagja - egy angol, két francia és egy lengyel képviselő - kezdeményezte, hogy az Európai Bizottság vizsgálja meg a szupermarketek tevékenységét, és amennyiben az sérti az uniós kereskedelmi törvényeket, közösségi szinten szabályozza az áruházláncok jogait és kötelességeit.

Hegyi most bejelentette: az aláírásgyűjtés sikerrel zárult. A képviselők 60 százaléka, azaz 438 fő aláírta, így a kezdeményezés parlamenti többségi állásfoglalás lett, és a brüsszeli bizottságnak a vizsgálat ügyében nyilatkoznia kell.

A magyar képviselő indoklásul elmondta, úgy tűnik, hogy a szupermarketek egész Európában kiszorítják a piacról a kiskereskedőket, és nyomott átvételi áraikkal megnehezítik a termelők, beszállítók helyzetét. Sok helyen saját munkavállalóik is arról panaszkodnak, hogy jogaikat megnyirbálják.

Nyomott árak nyomják a beszállítókat

Az üzletek mesterségesen nyomott árakat tartva visszaélnek a beszállítók helyzetével, megtévesztő reklámjaikkal és üzleti praktikáikkal pedig a fogyasztókkal szemben nem tisztességesek - vélte korábban Hegyi.

Dominanciára törő tevékenységük hosszabb távon a választékot és a fogyasztók választási lehetőségeit is korlátozza az EP-tagok szerint. Hegyi úgy vélte, a magyar példa is mutatja, sokszor a vásárlók jogai sérülnek a lejárt szavatosságú, rossz termékekkel.

Hegyi Gyula fontosnak tartja, hogy a kezdeményezők között szocialista, zöld és konzervatív párti is akadt, s hogy a két SZDSZ-es kivételével valamennyi magyar EP-képviselő aláírta azt. Az MSZP, a Fidesz és az MDF egységes fellépése a hazai termelők és fogyasztók érdekeit szolgálja - emelte ki.

"Nagyon kevés hasonló kezdeményezés esetén sikerül a képviselők több mint felének támogatását megszerezni - jelezte. - A rekordszám jelzi, hogy valóban gondok vannak a szupermarketek megítélésével. Az érdemi vizsgálat mindenki, így az iparág érdekeit is szolgálja, hiszen tiszta vizet önthet a pohárba."

Ha kell, korlátozzák a szupermarketeket

"Kétségtelen tény, hogy a szupermarketeknek óriási a versenyelőnye. Ezt kár tagadni. A vizsgálatnak azt kell kiderítenie, hogy csak élnek, vagy vissza is élnek-e a versenyelőnyükkel. Előző esetben versenytársaiknak kell jobban megszervezniük magukat, utóbbi esetben jogilag is korlátozni kell a szupermarketek működését" - összegezte a kezdeményezést Hegyi Gyula.

Néhány EU-tagállamban egyébként már létezik nemzeti szabályozás a témában. Mivel azonban olyan hálózatokról van szó, amelyek sok országban, az Európai Unió egészében megtalálhatók, a képviselők uniós szintű fellépést tartanak szükségesnek.

Azt kérik a brüsszeli bizottságtól, vizsgálja meg, a nagyáruházláncok tevékenysége mennyiben felel meg az európai normáknak. Azt is szeretnék, ha a brüsszeli szervek új szabályokat fogalmaznának meg uniós szinten a szupermarketekkel szemben a fogyasztók, a dolgozók és a beszállítók jobb védelme érdekében.