Jajj annak, aki nem fizet járulékot

Vágólapra másolva!
Január 1-jétől az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) vizsgálja a járulékellenőrzések keretében azt is, ha valaki az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) jelzése szerint jogosulatlanul vesz igénybe egészségügyi szolgáltatást.
Vágólapra másolva!

A betegnek továbbra is meg kell kapnia az ellátást akkor is, ha nem szerepel az OEP jogviszony-nyilvántartásában, az ellátás költségét azonban a jövő évtől meg kell téríttetni vele. A szolgáltatók kötelesek tájékoztatást adni a jogviszony hiányáról, az OEP pedig 2008. január 1-jétől az ilyen betegek adatait átadja az adóhatóságnak.

Ha az APEH saját adatai alapján megállapítja, hogy a magánszemély jogosult az egészségügyi szolgáltatások igénybevételére, értesíti erről az egészségbiztosítási szervet. Ha azonban saját adataiból is az derül ki, hogy a magánszemély jogosulatlanul vette igénybe az egészségügyi szolgáltatást, az adóhatóság megvizsgálja a járulékfizetési kötelezettségét.

Abban az esetben, ha kiderül, hogy a magánszemély alkalmazottként lenne jogosult a szolgáltatásra, a járulékfizetési kötelezettséget az APEH a munkáltató részére állapítja meg, míg egyéb esetekben - ha nem alkalmazott, hanem például egyéni vállalkozó vagy alkalmi munkavállaló - a járulékfizetési kötelezettség a magánszemélyt terheli.

Az APEH kiemelt feladata a társadalombiztosítási alapokat megillető járulék- és egészségügyi hozzájárulás-fizetési kötelezettségek ellenőrzése. Az adóhatóság már 2007-ben is mintegy 74 ezer biztosítási- és járulékfizetési kötelezettségre irányuló ellenőrzést folytatott le, ezek során 12,5 milliárd forint összegű járulékkülönbözetet állapított meg. Az APEH a járulékellenőrzéseknél külön figyelt a biztosítási jogviszonyok előírásszerű megállapítására, az ezzel kapcsolatos bejelentési kötelezettség teljesítésére, valamint a fekete foglalkoztatás feltárására.

Jogviszony-ellenőrzést végeztek április 1-jétől a háziorvosok, a szakrendelők és a kórházak is. Az OEP az idén 700 ezer értesítést küldött a jogviszonnyal nem rendelkezőknek és adategyeztetést folytatott a bejelentésre kötelezett szervekkel, intézményekkel, foglalkoztatókkal. Az év elején még több mint 1 millió (1,088 millió) ember jogviszonya volt tisztázatlan. Az ellenőrzések megkezdése óta mintegy 600 ezer ember jogviszonya rendeződött az OEP rendszerében, majdnem 500 ezer ember esetében azonban továbbra is rendezetlen a jogviszony az APEH sajtóközleménye szerint.