Zárul a nyílászárócserés pályázat

Vágólapra másolva!
Sietnie kell annak, aki nyílászárócserére, vagy fűtéskorszerűsítésre szeretne vissza nem térítendő állami támogatást kapni. Erre az évre ugyanis 2007. december 15-én zárul a Nemzeti Energiatakarékossági Program (NEP) és a Sikeres Magyarországért Lakossági Energiatakarékossági Hitelprogram pályázatainak befogadása. A pályázatokat szombat éjfélig lehet postára adni, a későbbi bélyegzésű igényléseket a gazdasági tárca már nem fogadja be.
Vágólapra másolva!

Idén összesen 3725 lakossági energiatakrékossági pályázat érkezett be, ezek közül 3437 nyert el támogatást, míg tavaly csak 2969; igaz, akkor nagyobb összegű és arányú támogatást lehetett igényelni - olvasható a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium [origo]-hoz eljuttatott közleményében. A közvetlen, vissza nem fizetendő támogatás összege idén 757 millió forint volt, az ehhez kapcsolódó kedvezményes hitelkonstrukció keretében azonban majd háromszor ennyit, körülbelül 2,1 milliárd forintot ítéltek oda. A GKM szerint a pályázat keretében megvalósuló beruházások összértéke meghaladta az 5,5 milliárd forintot, míg tavaly a beruházások összértéke nem egészen 3,4 milliárd forint volt - hitel nélkül, hiszen az csak 2007-től kérhető.

A pályázatra az idei évig egyre kevesebb pénz jutott központi forrásból, és kritikusai szerint a feltételek szigorodásával éppen azok szorultak ki nagyobb számban a kompenzációból, akiknek a hitel törlesztése nagy nehézséget okoz. Míg 2002-ben 4,3 milliárd, 2003-ban 3,8 milliárd, és 2004-ben 2,1 milliárd forint volt a felhasználható keret, 2005-ben már csak 520 millió forintot különítettek el ilyen célra a büdzséből, és azt is az előző évi pályázók között oszották szét. A tavalyi 1,2 milliárd forintra napok alatt 6300-an pályáztak, és mintegy felük részesült kedvező elbírálásban.

A tárca jövőre ismét meghirdeti az energiatakarékossági programot, várhatóan tavasszal. Bár korábban úgy tűnt, az új feltételekkel kevésbé kelendő a korábbi években napok alatt szétkapkodott támogatás, a GKM szerint azért az idei kiírás is népszerű volt, ami a tárca szerint "az egyszerűsített pályázati rendszernek volt köszönhető".