Januártól csökken a távfűtés ára Budapesten

Vágólapra másolva!
Januártól 10 százalékkal csökken Budapesten a távfűtéses lakásokban a számla összege az alapdíj és hődíj képletének megváltoztatása miatt - jelentette be Demszky Gábor. A főpolgármester elmondta, hogy a kormánypárti frakciók támogatják a Főtáv Zrt. által kidolgozott díjcsökkentési javaslatot, amelyről október 9-i rendkívüli ülésén dönt a Fővárosi Közgyűlés.
Vágólapra másolva!

A 35 százalékra csökkenő alapdíj mellett útjára indítanak egy úgynevezett ökoprogramot is. Ennek az a célja, hogy minden lakásban mérhető és szabályozható legyen a fogyasztás, ami most a 240 ezer távfűtéses lakásnak csak a 12 százaléknál lehetséges.

A programhoz szükséges 22 milliárd forintot fele részben az államtól, illetve a következő 3 évben tervezett évi hárommilliárd forintos megtakarításból kívánják biztosítani. A lakásonkénti 150 ezer forint körüli korszerűsítési költséget a csatlakozók 10 év alatt, bérleti díjként törlesztenék. Az államtól egyebek közt a távfűtés 20 százalékos áfájának csökkentéséért,a gáztarifa új nagyfogyasztói kategóriájának bevezetéséért kívánnak lobbizni a környezetbarát távfűtés versenyképessége érdekében.

Hagyó Miklós (MSZP), főpolgármester-helyettes utalva arra, hogy a civil és az érdekképviseleti szervekkel egyeztettek a javaslatról, azt közölte, hogy jövőre nem érvényesítik az alapdíjnál az inflációt, amit az MNB 4,5 százalékosra jelez. Hozzátette, hogy aki belép az ökoprogramba, 10 százalékos alapdíjcsökkentésben részesül, de megkapják ezt a 240 ezer távfűtéses lakás azon 12 százalékában élők is, ahol már mérhető a fogyasztás.

Kovács Lajos, a Főtáv Zrt. vezérigazgatója az MTI kérdésére elmondta, hogy reálértéken 8 százalékos lesz jövőre az alapdíjcsökkenés mértéke. Egy 55 nézetméteres átlag lakásnál a korszerűsítés bérleti díja 16 ezer forint lesz, a jelenlegi 12 ezer forintos alapdíj pedig 8 ezer forintra csökken - jegyezte meg. Hozzátette, hogy 3 év alatt 180 ezer lakás fűtéskorszerűsítését tervezik.