A kelet-európai euróért aggódik az EKB

Vágólapra másolva!
Az euróövezeti csatlakozásra váró országok konvergenciafolyamatának elakadásától tart az Európai Központi Bank, írja a Financial Times. Számos ország kénytelen szembenézni olyan jelentős, növekvő belső és külső egyensúlytalanságokkal, amelyek veszélybe sodorhatják felzárkózási folyamatuk fenntarthatóságát - mondta Jürgen Stark, az EKB igazgatótanácsának tagja.
Vágólapra másolva!

Az euróövezeti csatlakozásra váró gazdaságok túlfűtötté válásának legutóbbi jelei "komoly makrogazdasági és szerkezeti kihívásokat" jelentenek ezekben az országokban - jelentette ki Lorenzo Bini Smaghi, a központi bank egy másik igazgatósági tagja az EKB előző napi, zárt ajtók mögötti értékelő konferenciáján.

Az utóbbi napokban független londoni elemző- és befektetési házak is a konvergenciafolyamatot veszélyeztető, főleg gyorsuló inflációval és egyensúlyromlással járó túlfűtöttségi jelenségekről adtak ki elemzéseket. A Fitch Ratings, a legnagyobb európai hitelminősítő éppen e tárgyban közölt minapi éves konvergencia-helyzetértékelésében azt írta: folyamatosan csúsznak a kelet-európai EU-tagállamok lehetséges euróövezeti csatlakozási időpontjai, elsősorban az infláció miatt, és a térségből csak Szlovákiának van valós esélye a valutauniós tagságra ebben az évtizedben, várhatóan 2009-ben.

A Fitch Szlovákiával kapcsolatban is megjegyezte ugyanakkor, hogy kockázatok terhelik az inflációs kritérium teljesíthetőségét, különösen akkor, ha az uniós hatóságok "keményen" értelmezik a dezinflációs teljesítmény fenntarthatóságát. A hitelminősítő szerint a térség egészének csatlakozási kilátása szempontjából meghatározó lesz, hogy az EU-hatóságok miképp bánnak Szlovákiával. A hitelminősítő úgy tartja azonban, hogy Szlovákia felvétele után mindenképpen lesz egy hároméves szünet a következő csatlakozásokig.

A Goldman Sachs nemzetközi pénzügyi szolgáltató londoni befektetési részlegének szintén minap kiadott térségi elemzése is azt állapította meg, hogy jóllehet Szlovákia a csatlakozási kérelem elbírálásának idejére - 2008 március-áprilisára - valószínűleg teljesíti az inflációs előírást, az inflációs nyomás azonban erősödik, és megvan annak a kockázata, hogy az euróövezeti jegybank és az EU-bizottság nem fenntarthatónak fogja minősíteni az alacsony szlovák inflációt. A ház az általa nemrégiben 85 dollárra emelt 2008-as átlagos olajár-előrejelzés és az erős kelet-európai élelmiszer-drágulás miatt átlagosan fél százalékponttal emelte a jövő évi közép-európai inflációs előrejelzését.