Rekord profit a Shellnél

Vágólapra másolva!
Több mint 25 milliárd dolláros rekord profitot ért el a Royal Dutch Shell 2006-ban. Az óriási profit az olaj árának jelentős növekedésének tudható be.
Vágólapra másolva!

Az erősebb amerikai szereplés és a stratégiai befektetések sikere gazdagította Európa második legnagyobb olajtársaságát. A Shell eredményeit javította az utolsó negyedévben szárnyaló árbevétel, amely 11 százalékkal, 6 milliárd dollárra nőtt. A profitnövekedés hatására a Shell az idei első negyedévben 14 százalékos osztaléknövelést jelentett be.

Jeroen van der Veer ügyvezető igazgató viszont azt is hangsúlyozta, hogy még mindig komoly biztonsági kockázatokkal kell szembenéznie Nigériában. Idén ez hatással lehet a termelésre, éppen ezért a finomításban, a közeljövőben csökkenésre számít a vállalat.

Amennyiben a nigériai kitermeléssel gondok lesznek, abban az esetben a teljes olaj- és gáztermelés mennyiségét napi 3,3 és 3,5 millió hordóra várják A cég ugyanakkor forrásaiból hosszú távon képes évi kitermelését 2-3 százalékkal is növelni, azonban ez nem a cég abszolút célja.

Az értékesítésben, Kínában értek el kiemelkedő nyereséget. Elemzők, azonban arra figyelmeztetnek: az idei év nehezebb lesz éppen a csökkenő olajárak miatt. A működési költségek csökkentése középtávon szükséges lehet a profit fenntartásáért.

Büntetés vár a Shellre Oroszországbanhttp://www.origo.hu/uzletinegyed/hirek/vallalatihirek/20060921buntetes.htmlShell: Katrina ellenére is rekordnyereséghttp://www.origo.hu/uzletinegyed/hirek/vallalatihirek/20060504shell.htmlRekordprofitot jelentett a Shellhttp://www.origo.hu/uzletinegyed/hirek/vallalatihirek/20060202rekordprofitot.html