Oroszország megfenyegette az USA-t

Vágólapra másolva!
Oroszország csütörtökön azzal fenyegetőzött, hogy megnyírbálja az amerikai szárnyas- és vöröshús-importra vonatkozó kedvezményeket, ha Washington három hónapon belül nem támogatja az orosz felvételi kérelmet a Kereskedelmi Világszervezetbe (WTO).
Vágólapra másolva!

Ha az október végére Genfbe kitűzött orosz WTO-csatlakozási tárgyalások kudarcba fulladnak, Moszkvának vissza kell térnie a kétoldalú megállapodás előtti, eredeti állapothoz - közölte German Gref orosz gazdasági miniszter levélben Susan Schwab amerikai kereskedelmi megbízottal.

Gref levele szerint "a jelenlegi körülmények között" az orosz kormány valószínűleg már nem hagyhatja figyelmen kívül az orosz gazdálkodók panaszát - akik a húskvóták felülvizsgálatát sürgetik -, és kénytelen lesz eltörölni azt a kedvezményt, amelyet az Egyesült Államok hússzállítmányai számára korábban garantált és kezdett alkalmazni, a WTO-csatlakozással kapcsolatos gyors tárgyalások reményében.

A múlt hónapban az orosz és az amerikai fél a Nyolcak szentpétervári tanácskozásán nem jutott dűlőre a WTO-tagságról. Moszkva korábban azt remélte, hogy a csúcstalálkozó alatt megszerezheti a csatlakozáshoz szükséges amerikai jóváhagyást.

Az Egyesült Államok és Oroszország tavaly írta alá azt a négy évre szóló megállapodást, amelynek értelmében az amerikaiak a teljes 1,09 millió tonnás exportból 811 900 tonna szárnyashúst exportálhattak tavaly kedvezményes vámok mellett. A megállapodás értelmében 2009-ig az amerikai kedvezményes szárnyasexport 931 500 tonnára nőhetne.

Az Egyesült Államok moszkvai nagykövete korábban megerősítette, hogy őszre megszülethet a két ország megállapodása, amely lehetővé teszi Oroszország belépését a Kereskedelmi Világszervezetbe (WTO).

Egyetlen komoly kérdést kell megoldani ahhoz, hogy lezárhassák az orosz WTO-belépéshez való amerikai hozzájárulás feltételét alkotó piacnyitási jegyzőkönyvet, amelyről tíz esztendeje tartanak a tárgyalások, idézte William Burns nagykövetet a Rosszijszkaja Gazeta című lap.

A nagykövet szerint azért nem sikerült a Nyolcak (a hét legfejlettebb ipari ország és Oroszország) júliusi, szentpétervári csúcstalálkozóján aláírni a megállapodást, mert az orosz fél bejelentette, hogy ellenőrzést szeretne tartani az orosz piacra szállító amerikai húsfeldolgozó üzemekben.

Amerikai részről teljesen megértjük Oroszországnak azt a szándékát, hogy védeni akarja az orosz fogyasztók érdekeit, és teljes mértékben készen állunk az együttműködésre az ellenőrzésben - mondta a nagykövet. William Burns közölte, információi szerint mindkét fél arra számít, hogy október közepére lezárulhat a vizsgálat.

A Nyolcak szentpétervári találkozója előtt az amerikai elnök kereskedelmi képviselője, Susan Schwab úgy nyilatkozott, hogy a nyitva maradt kérdések 90 százalékát, köztük az amerikai szellemi tulajdonjogok oroszországi oltalmazásának problémáit rendezték, az Egyesült Államok azonban még biztosítékokat akar Oroszországtól az amerikai mezőgazdasági szállítások útjában álló egyes akadályok eltávolítása, jelesül a növény- és állat-egészségügyi szabályozás ügyében.

German Gref orosz gazdasági miniszter szerint ha sikerül idén ősszel aláírni az amerikai-orosz jegyzőkönyvet, Oroszország 2007. március végén válhat a WTO tagjává.

Közben azonban újabb nehézség támadt: az orosz-grúz viszony elmérgesedése egyebek között oda vezetett, hogy Grúzia a közelmúltban visszavonta korábbi hozzájárulását Oroszország WTO-tagságához.

A WTO-ba történő felvétel feltétele, hogy minden tagország jóváhagyja az újonnan jelentkező csatlakozását.

Moszkva 1994 óta tárgyal a WTO-ba való belépésről, és ennek fontos feltétele a jelenlegi tagokkal, köztük az Egyesült Államokkal kötendő kereskedelmi megállapodás. A kétoldalú kereskedelmi kapcsolatokat szabályozó megállapodása Oroszországnak már számos országgal van, köztük az Európai Unióval, Kínával, Japánnal, Ausztráliával.