A PSZÁF módosítaná a kiszorítási szabályokat

Vágólapra másolva!
Elbizonytalanítja a hazai és nemzetközi befektetőket a 90 százalékot meghaladó tulajdonos vételi - kiszorítási - jogának bírói ítélettel is alátámasztott értelmezése. Ezért a felügyelet a szabályozás megváltozatását kezdeményezte - közölte pénteken a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete.
Vágólapra másolva!

A felügyelet álláspontja szerint a tőkepiaci törvény kiszorítással kapcsolatos rendelkezései kétféle értelmezésre adnak lehetőséget. Az egyik értelmezés szerint a 90 százalékot meghaladó részesedést szerző tulajdonosnak az érvénytelenített részvények esetében már nem áll fenn a kiszorítás alapján vételi kötelezettsége, hanem a részvények értékesítése a társaság igazgatóságának hatáskörébe tartozik.

A felügyelet álláspontja szerint ez az értelmezés a hazai jogrendszer - tulajdonjogi, polgári jogi, befektetővédelmi - rendelkezéseivel nem áll összhangban, ezért kezdeményezte a törvény módosítását. A módosítással a Pénzügyminisztérium és az Igazságügyi Minisztérium is egyetértett. A javaslatot az Országgyűlés tárgyalja, elfogadása esetén a módosítás 2006. január 1-jén életbe léphet.

A PSZÁF állásfoglalása feltehetően a Zalakerámia Rt. közelmúltban lezajlott, botrányos kiszorítási eljárásával kapcsolatban született. A Zalakerámia Rt. főrészvényese, az osztrák tulajdonú Lasselsberger Ceramics Kft. a kiszorítási eljárást követően részvényenként ezer forintot fizet azoknak a - 270 ezer érvénytelenített, bevont, majd újra kibocsátott részvény - korábbi tulajdonosainak, akik számára a kiszorítási eljárás során részvényenként még 2350 forintot ajánlott.

A kisrészvényesek egy része az ajánlatot azért nem fogadta el, mivel álláspontja szerint a cégcsoport konszolidált saját tőkéjének egy részvényre jutó ára, 3982 forint járna nekik részvényenként.

A nyár elején meghirdetett nyilvános vételi ajánlatban foglaltak alapján a Lasselsberger Ceramics Kft.-nek - részvényenként 2350 forintos árfolyammal számolva - 634,5 millió forintot kellett volna fizetnie a kiszorított részvényekért, ehelyett a főtulajdonos 270 millió forintot tervez fizetni a volt kisrészvényeseknek. Az ügyben több per is folyamatban van.