Akár 300 forintig is drágulhat a benzin

Vágólapra másolva!
Napok óta 60 dollár körül váltakozik az olaj hordónkénti ára, amelyre a termék kereskedésének 1983-as bevezetése óta nem volt példa, ráadásul szakértők további drágulásra számítanak. Az emelkedő olajárak és a gyengülő euró akár 300 forintos benzinárat is eredményezhet Magyarországon - írja összeállításában a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

A jelenlegi olajár ugyan reálértékben elmarad a hetvenes és nyolcvanas években elért csúcsponttól, az utóbbi években végbement drágulás azonban így is drámai: 1995 és 1999 között az olaj éves átlagára 19 dollár körül volt és két éve sem érte még el a 30 dollárt.

Iparági szakértők szerint pusztán idő kérdése, hogy a mostani árak elérjék a 65 dolláros szintet, de az is elképzelhető, hogy 2006 márciusában már 90 dollárt kell fizetni egy hordó olajért.

A rövid idő alatt végbement jelentős olajár-drágulás - előbb 40-ről 50 dollár környékére, majd újabb 10 dollárral a 60-as szint közelébe - fékezi a világgazdaság bővülését. A magas olajárak miatt az amerikai becslések is lassabb növekedésre számítanak 2005-ben, az európai várakozások pedig még ettől is elmaradnak.

Európában a három évig erősödő euró eddig megvédte az itteni gazdaságokat az olajsokktól, de az utóbbi egy hónap alatt - a dollár erősödésével az euróhoz képest - 20 százalékkal emelkedett a fekete arany ára. Ezek a folyamatok kis áttétellel Magyarországra is érvényesek.

A forint árfolyama az euróhoz képest viszonylag stabilnak mondható, a dollárhoz képest ugyanakkor gyengült. Az év elején még 180-190 forintos dollárárfolyam és 40-50 dolláros olajárak mellett a 95-ös benzin 231 forintba került. A 60 dollár körüli olajárak és a gyengébb, 205 forintos dollár miatt ugyanez az üzemanyagfajta most 260 forintba kerül. Szakértők szerint, ha az elmúlt napokban tapasztalt dollárerősödés folyamatos lesz és az előrejelzéseknek megfelelően az olajárak is tovább emelkednek, akkor a hazai benzinárak könnyen elérhetik a 300 forintos határt.

Ehhez mintegy 30 százalékos árváltozásra lenne szükség, ami akár az olajárak emelkedéséből, akár az euró további gyengüléséből, vagy ezek együtteséből is adódhat. A 70 dolláros olajárnál és az egy dollárt megközelítő euró-árfolyamnál pedig a benzinárak már meg is haladnák a 300 forintot. Ennek következtében a gáz árában is jelentős drágulás következne be - írja a Népszabadság.