Vágólapra másolva!
Tovább nő a zűrzavar az amerikai értékpapír- és tőzsdefelügyeletnél (SEC). A hétvégén lemondott az intézmény főszámvevője, Robert Herdman is, követve a SEC főnökét, Harvey Pittet, aki kedden mondott le, de távozásának időpontjáról még nincs döntés.
Vágólapra másolva!

Pitt és Herdman eddig keményen dolgozott egy új elszámolás-ellenőrző testület felállításán. A részvénytársaságok elszámolási felügyeletét (PCAOB) a júliusban megszavazott Sarbanes-Oxley törvény alapján hozzák létre, válaszul az év eleje óta kirobbant amerikai könyvvezetési botrányokra, amelyek sok csődbe és sok részvényárfolyam összeomlásába kerültek.

A SEC tanácsa október 25-én megválasztotta az FBI volt igazgatóját, William Webstert a PCAOB első elnökévé, de a szavazás után kiderült, hogy Pitt nem tájékoztatta sem a SEC-et, sem a kormányt arról, hogy Webster korábban olyan vállalatnak dolgozott, amelyet könyvvezetési csalással vádolnak jelenleg, pedig Webster maga beszámolt erről a "problémáról" mind Pittnek, mind Herdmannek, a főszámvevőnek.

(MTI)

Ajánlat:

SEC

Korábban:

Lemondott az amerikai tőzsdefelügyelet elnöke
(2002. november 6.)

Gyanúba keveredett a könyvvizsgáló-testület új elnöke
(2002. november 1.)