Csalódással fogadták a japán reformcsomagot

Vágólapra másolva!
Ellenérzésekkel és csalódottsággal fogadták a befektetők és a hitelminősítő intézetek a szerdai kormányzati reformcsomagot Japánban. A tervezet a pangó gazdaság fellendítésére, és a bankok megsegítésére irányul behajthatatlan követeléseik megoldásával. A csomag legnagyobb hibájának a konkrétumok hiányát tartják.
Vágólapra másolva!

A politikai csatározásokban felhígult reformjavaslatok meghiúsulását várják az elemzők anélkül, hogy a csomagnak bármilyen érezhető, pozitív hatása lenne a gazdasági helyzetre. A reformcsomag közzététele után a japán tőzsdeindex záráskor 1,3 százalékos csökkenést mutatott. Az érintettek szerint a csomag legnagyobb hibája az, hogy hiányoznak belőle a konkrétumok. Ez már nem először fordul elő a kormányzati reformtervek esetében - írja a BBC Online.

A tőzsde csökkenésével szemben a banki részvények érdekes módon emelkedni kezdtek, mert a befektetők úgy értékelték a kormányzati programcsomagot, hogy meghátrál attól a keménykezű intézkedéstől, ami a bankok vagyonának csökkenését és a közpénzek beáramlását eredményezte volna.

A japán bankrendszert 425 milliárd dollárnyi kintlévőség terheli, bár szakértők ennél háromszor - négyszer nagyobb összeget sem tartanak kizártnak.

(Üzleti Negyed)

Korábban:

Aggodalmak a japán bankreform miatt
(2002. október 25.)