László Csaba: reális a 4,5 százalékos inflációs cél

Vágólapra másolva!
László Csaba pénzügyminiszter reálisnak tartja az államháztartás hiányának 4,5 százalékra történő mérséklését jövőre, valamint a 4,5 százalékos inflációs célkitűzést, ezért a minisztérium nem változtat korábbi előrejelzésén. A miniszter elmondása szerint a tárca jövőre 4-4,5 százalékos GDP-növekedésre számít.
Vágólapra másolva!

László Csaba a gazdaságkutató intézetek vezetőivel, illetve tanácsadókkal folytatott egyeztetés kapcsán elmondta, hogy a gazdaságkutató intézetek vezetőinek véleménye megoszlott arról, hogy sikerül-e a költségvetési hiányt a tárca célkitűzéseinek megfelelően csökkenteni.

A pénzügyminiszter elmondása szerint a megbeszélésen vita volt a monetáris politikáról, illetve a 4,5 százalékos inflációs cél értelmezéséről. A miniszter szerint a Pénzügyminisztérium és a jegybank közös inflációs célja jelenleg 4,5 százalék sávok nélkül, ám természetesen plusz-mínusz irányú hibahatárokkal.

A jövedelempolitikával kapcsolatban a kormány 3 százalékos emelést ajánlott az Érdekegyeztető Tanácsban, ezzel szemben elhangzott egy 4,5 százalékos javaslat, amit a pénzügyminiszter jó üzenetként értékelt.

Kérdésre válaszolva a pénzügyminiszter elképzelhetőnek nevezte, hogy a következő két-három évben az EU-csatlakozással összhangban a forint árfolyama a sáv széléig erősödik és a jegybank kénytelen lesz interveniálni.

(MTI)

Ajánlat:

Pénzügyminisztérium

Korábban:

A jegybank a forint további erősödésére számít
(2002. október 7.)

Tarthatatlan növekedési pályán a gazdaság
(2002. október 7.)