Jövőre az adókulcsok mérséklését ígéri a kormány

Vágólapra másolva!
A kormány 2006-ig tartó adócsökkentési terveinek része az adókról és járulékokról szóló törvények 2003. évi módosítására beterjesztett javaslat - mondta Burány Sándor pénzügyi politikai államtitkár a tervezet általános vitáját megnyitó expozéjában. Az államtitkár utalt arra, hogy az adótábla sávjai 2004-re tovább szélesednek és mérséklődnek az adókulcsok: az alsó kulcs 18, a középső 26, a felső 38 százalékra módosul majd. Az átlagos jövedelemadó-terhelés 2004-re a tervek szerint tovább csökken, várhatóan 18,2 százalék körül lesz.
Vágólapra másolva!

Burány Sándor beszédében hangsúlyozta, hogy a jövedelemközpontosításban a javaslat elfogadása 1-1,5 százalékpontos csökkentést jelent. A módosítások alapvetően a lakosság számára eredményeznek tehercsökkenést, de a vállalkozások terheit is mérséklik.

A személyi jövedelemadó-változások közül kiemelte, hogy az adótábla 2003. évi sávhatárainak növekedése meghaladja az infláció és a várható bruttó keresetnövekedés mértékét is.

Az adójóváírás teljes igénybevételének határa évi 1,2 millióról 1,35 millió forintra nő, havi szinten 60 ezer forintról 108 ezer forintra emelkedik. Részleges igénybevételére pedig a 2002. évi eredeti 1,4 millió, helyett 1,95 millió forint lesz lehetőség.

A járulékokról szólva hangsúlyozta, hogy a foglalkoztatók tételes egészségügyi hozzájárulása 2003-ban a jelenlegi 4500 forintról 3450-re csökken és 3 éven belül megszűnik. A 35 százalékos szja-terhet viselő osztalék után pedig megszűnik a 11 százalékos egészségügyi hozzájárulás.

A nem magánnyugdíj-pénztári tagok nyugdíjjárulék-fizetési kötelezettsége a jelenlegi 8 százalékról 8,5 százalékra nő, de a járulékemelést kompenzálja a munkavállalói járulék 1,5 százalékról 1 százalékra mérséklése.

A vállalkozások adminisztrációs és adóterheinek könnyítésére vonatkozó módosítások között sorolta fel Burány Sándor a fejlesztési tartalék adómentes képzésére és felhasználására vonatkozó szabályokat, amelyek szerint az adóévben lekötött tartalékba átvezetett összeg, az adóévi adózás előtti nyereség 25 százalékáig, de legfeljebb adóévenként 500 millió forintig a társaságiadó-alap meghatározásakor csökkenti az adózás előtti eredményt. A tartalékot az adózó beruházásra köteles felhasználni a lekötés évét követő négy adóévben.

Az ellenzéki pártok nem támogatják az előterjesztést

Varga Mihály, a Fidesz vezérszónoka úgy vélekedett, hogy a középosztály számára kifejezetten kedvezőtlen lesz az új szabályozás, ezen kívül hangsúlyozta, hogy az átlagkeresettel rendelkezők a 40 százalékos kulccsal fognak adózni. A Fidesz számításai szerint bruttó 130-140 ezer forintos kereset fölött nem lesz számottevő adóteher-csökkenés. A volt miniszter kifogásolta, hogy több terméket is magasabb adókulcsba soroltak, illetve bírálta az illetékek növekedését célzó terveket is.

Kuncze Gábor beszédében azt hangsúlyozta, hogy a kormány a 2004-es adókulcs változtatások (az alsó kulcs 18, a középső 26, a felső 38 százalékra módosul) alapjait ezzel az adótörvénnyel kívánja megteremti.

Font Sándor MDF-es vezérszónok az általános forgalmi adó változásaival kapcsolatban azt a kérdést tette fel, hogy ha az Európai Unióra való hivatkozással több terméket is a legmagasabb adókulcsba soroltak, akkor viszont miért nem az unióban szokásos adókulcsokat vették figyelembe. Font elmondta, hogy az unióban a 14-18 százalékos a legmagasabb adókulcs. A vezérszónok szerint a cégeket sújtja az, hogy a levonható áfa-köröket drasztikusan csökkentették, nem igényelhető vissza például az élelmiszer, szállodaköltség, gépkocsi-szerviz forgalmi adója.

Veres János, az MSZP vezérszónoka kiemelte, hogy 220 ezer forintos havi bruttó keresetig mindenkinek kedvezőbbek lesznek az új adótörvények. Kitért arra is, hogy az előterjesztés az adójóváírást igénybe vehetők körét is szélesíti. Veres János az általános forgalmi adóban bekövetkező változásokat az uniós jogharmonizációval magyarázta.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Adó - az Üzleti Negyed rovata

Korábban:

Átlagosan 2500 forinttal csökken az szja
(2002. szeptember 23.)