Ecostat: 3,2-3,4 százalékos GDP-növekedés az idén

Vágólapra másolva!
Az év hátralévő részében fellendülés várható, de a konjunktúra a vártnál lassabban erősödik, ezért az év egészére a bruttó hazai termék (GDP) 3,2-3,4 százalékos növekedését várja az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet. Az intézet szerdán nyilvánosságra hozott legfrissebb prognózisa szerint 2003-ban a növekedés üteme gyorsul, a GDP-bővülés 4,1 százalék lehet.
Vágólapra másolva!

Az Ecostat felhívja a figyelmet: a világgazdasági környezet konjunkturális szempontból nem javult 2002 első háromnegyed évében, így a magyar gazdaság exportvezérelt növekedési feltételei sem lettek kedvezőbbek. Ez a GDP és az ipar növekedési ütemét behatárolja.

Csökkent a külső erőforrások bevonásának lehetősége is, ami rontja a fizetési mérleg finanszírozási lehetőségeit, lassítja a korszerű kapacitások kiépülését, a meglévők korszerűsítését - áll az Ecostat elemzésében. A kutatóintézet az idén az ipar 2,5-3 százalékos bővülését várja. A beruházások növekedési üteme ugyan az idén magasabb az előző évinél, tendenciájában azonban lassuló.

Az Ecostat szerint a dezinfláció folytatódása biztató, annak ellenére, hogy a fogyasztásbővülés az év végén átmenetileg emeli majd az infláció szintjét - áll az elemzésben. A kutatók szerint az infláció 2002-ben éves átlagban nem lesz alacsonyabb 5,5-5,7 százaléknál. Jövőre további mérsékelt csökkenés várható, a fogyasztói árak éves szinten mintegy 4,9 százalékkal emelkednek.

Az olaj világpiaci ára a prognózis szerint a 25-26 dolláros sávban marad az év végéig, így világpiaci oldalról nem várható számottevő inflációs nyomás.

A bruttó átlagkeresetek 2002-ben 19-20 százalékkal, 2003-ban 9-10 százalékkal emelkednek, és csaknem ugyanilyen mértékben nőnek a nettó keresetek. A reálkereseti index 2002-ben 11,5-12, 2003-ban pedig 5-6 százalék körüli lesz. A lakossági fogyasztás 2002-ben a prognózis szerint 6,1 százalékkal nő.

Az Ecostat az idei évre a végső fogyasztás 5,6 százalékos bővülésével számol, jövőre - a szigorodó költségvetési politikának köszönhetően - a fogyasztás jelentős lassulását várják. A végső fogyasztás volumene 2003-ban 3,5 százalékkal nőhet.

Az elemzés szerint a magyar gazdaság külső és belső egyensúlya az év végére tovább romlik, a fizetési mérleg hiánya megközelítheti a 3 milliárd eurót, szemben a tavalyi 1,2 milliárd euróval. Jövőre viszont megfordul a trend, a folyó deficit 2,5 milliárd euróra csökken.

Az államháztartás hiánya az idén erőteljesen nő, az EU-módszertan szerint számítva megközelíti az 1.000 milliárd forintot, azaz a GDP 6,5 százalékát, szemben a tavalyi 3,5 százalékkal.

Jövőre a kutatók a hiány csökkenését várják. Az Ecostat modellszámítása szerint a GDP arányos hiány 1 százalékponttal csökkenhet. - Ha nem kerül sor a fiskális politika prioritásainak jelentős átszabására, akkor az államháztartás 2003-as deficitje a GDP 5,4 százaléka körül alakul - áll az elemzésben. A pénzügyi kormányzat által célként megjelölt 4,5 százalékos hiány a kutatók szerint csak akkor érhető el, ha sor kerül bizonyos mértékű költségvetési szigorításra.

A külkereskedelmi mérleg ez évi hiányát az Ecostat 3,8 milliárd euróra teszi, szemben a tavalyi 3,6 milliárd euróval.

(MTI)

Ajánlat:

Ecostat