A Postabank örül a Diákhitel Központtal kapcsolatos GVH-döntésnek

2002.10.25. 10:06

A Postabank és Takarékpénztár Rt. örömmel fogadta, és tudomásul veszi a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenytanácsának határozatát, amely szerint a Diákhitel Központ Rt. magatartása nem sértett versenyjogot - áll a pénzintézet szerdai közleményében.

A Postabank mindvégig azt az álláspontot képviselte, hogy részvétele a magyarországi diákhitelezésben nem sérti a versenysemlegesség elvét - szögezik le a közleményben. A Diákhitel tavaly szeptemberi bevezetése óta több mint 85 ezer felsőoktatási hallgató juthat hozzá az igényelt hitelösszeghez.

A korábbi tájékoztatás szerint a GVH Versenytanács szerdai határozatával megszüntette az eljárást a Diákhitel Központ (DHK) Rt. ellen, mivel arra a következtetésre jutott, hogy a társaság nem tanúsított versenytörvénybe ütköző piaci magatartást. A GVH 2001. novemberében annak gyanújával indított eljárást a DHK ellen, hogy a diákhitel kizárólag a Postabanknál nyitott bankszámlára történő átutalása kimeríti a gazdasági erőfölénnyel való visszaélést.

A Versenytanács vizsgálata során megállapította, hogy a vizsgált diákhitel valójában nem piaci, hanem "szociális termék". A GVH döntésének indoklásából kiderül: az állami szerepvállalás alapján kialakított és működtetett diákhitel konstrukciójának nincs piaci alapon működő versenytársa, annak adott feltételekkel történő nyújtása piaci tevékenységként nem valósulhat meg.

(MTI)

Ajánlat:

Postabank