Tovább gyűrűzik a WorldCom-csőd

Vágólapra másolva!
Van-e élet a WorldCom után? A részvénypiacok hétfői újabb mélyrepülése a távközlési óriás csődvédelem-kérése után természetesnek tűnt, ám ugyanúgy természetesnek látszik a piacok pozitív korrekciójának máris elindult folyamata. Az utóbbi jelenség azonban talán még riasztóbb, mint a tartós pánikreakció: azt jelenti, hogy a tőzsde eleve számolt a cégkudarcok sorozatának folytatódásával, azaz a jelenlegi hangulatban még a gazdaságtörténet legnagyobb csődje is "benne volt a pakliban".
Vágólapra másolva!

A WorldCom-csőd egyetlen napra elfeledtette a múlt heti fekete péntek traumáját, pedig hosszabb távon a pénteki esés pontosabban jelzi a piaci szereplők kilátásait. A 3-5 százalékos átlagos zuhanás világszerte a Dow Jones ipari átlagindexének elmúlt két heti, összesen közel 15 százalékos esését követte, s egyelőre semmi jele annak, hogy a CNN internetes kiadásában egyenesen tőzsdekrachnak nevezett tendencia megfordulna.

A WorldCom-ügy mellett például szinte elsikkadt az Aegon holland biztosítási óriás váratlan hét végi nyereségfigyelmeztetése, amely szerint a pénzintézet az év végére 30-35 százalékos bevételzuhanást vár. A bevételeiben 65 százalékban az USA piacától függő biztosító ezt az amerikai kötvénypiaci veszteségekkel, ezen belül 200 millió euró értékben WorldCom-hitelekkel, valamint a garantált huzamot biztosító termékeinek kockázati fedezetnövelésével indokolta. A bejelentésre az Aegon árfolyama 17,8 százalékkal zuhant, s magával rántotta a svájci Zurich Financialt és a Baloise-t, a francia Axa biztosítót és a belga Fortis pénzintézetet. Az FTSE 300 Eurotop indexe újabb 5 százalékot veszített értékéből, s az orosz piaci összeomlás óta a legmélyebb szintre süllyedt.

A fekete péntek a Financial Times értékelése szerint egyértelműen a Wall Street csalódását fordította le a piacok nyelvére: a második negyedéves amerikai nyereségek a vártnál rosszabbul alakulnak, s a szektoronként konjunktúravárakozások sem találnak biztos kikötőt a részvénytőkének. A vártnál is nagyobb májusi 37,6 milliárd dolláros amerikai kereskedelmi deficit újabb teher a dollár számára, s világszerte kétségbe vonta a korábbi mérsékelten optimista gazdasági előrejelzéseket. A stagnáló export, az importtermékek és szolgáltatások nagyobb súlya az amerikai fogyasztásban, valamint az import további növekedése miatt számos elemző a második negyedéves amerikai GDP-előrejelzést 2 százalék körüli értékre korrigálta, ami óriási csökkenés az előző negyedév 6 százalékos - meglepetésszerű - növekedéséhez képest.

A WorldCom-csőd szektorbeli hatása szintén elemi erejű volt. A WorldCom az USA második legnagyobb telekommunikációs társasága, alapprofilját tekintve a távhívások piacán és az adatkommunikációban érdekelt, ám a cég megroppanása már elérte a belföldi távközlési cégek, az úgynevezett Baby Bellek piacát is (a "bébitársaságok" az AT & T feldarabolásával és regionális szolgáltatók kialakításával jöttek létre a 80-as években). Hétfőn a BellSouth 66 százalékos nettó profitzuhanásról számolt be. A BellSouth papírjai 16 százalékkal, a rivális Verizon Communications és az SBC Communications egyaránt 12 százalékkal estek. A technológiai szektor középtávra várt fellendülése a The Wall Street Journal értékelése szerint várhatóan szintén elmarad: a vállalati beruházások jelentősebb növekedésére még legalább egy újabb évet várni kell.

A negatív makro- és mikrogazdasági tendenciák mellett az sem javított az elemzők kedélyén, hogy a nyári szünet előtt már aligha hozzák tető alá a vállalati működés átláthatóságának új korszakát meghirdető kongresszusi törvényjavaslatot: a szenátusban a demokraták jóval szigorúbb javaslatát várhatóan már nem sikerül "hozzásimítani" a republikánusok elképzeléseihez, márpedig az őszi törvényhozási ülésszak már óhatatlanul a novemberi kongresszusi képviselői választások jegyében zajlik majd, ami jelentősen rontja a kompromisszumos megegyezés esélyét.

Harkányi András

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

Bukott csillagok és hamis sávok: nagyító alatt az amerikai vállalati botrányok
(az Üzleti Negyed összeállítása)