Újabb többletbevételt talált a kormány

Vágólapra másolva!
Az előző években felhalmozódott előirányzat-maradványok idei felhasználásának segítségével legalább 50 milliárd forintos többletbevételre tehet szert a költségvetés - írja szerdai számában a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Legalább 50 milliárd forintnyi pluszbevételre tehet szert a büdzsé a parlamentnek beterjesztett költségvetés-módosító indítvány segítségével - írja szerdai számában a Világgazdaság. A törvényjavaslat ugyanis lehetővé tenné, hogy az előző években felhalmozódott előirányzat-maradványokat a kabinet idén felhasználja. Máté Dániel, a pénzügyi tárca sajtófőnöke a lapnak elmondta: a javaslat szerint azok az összegek is felhasználhatóvá válnának, melyekre az előző kormány kötelezettséget vállalt, ugyanakkor a költségvetési intézmények ki fogják fizetni azokat a pénzeket, melyekre kötelezettséget vállaltak. A szóvivő szerint a intézkedést az előző kabinet "nem kifejezetten prudens fiskális magatartása" és az utolsó pillanatban általa vállalt nagy összegű kötelezettségek teszik szükségesé.

Varga Mihály volt pénzügyminiszter, a költségvetési bizottság jelenlegi elnöke szerint a javaslat alapján az új kormány mintegy 50-70 milliárd forintot tud átcsoportosítani a 360-380 milliárdos maradványállományból. A politikus megdöbbentőnek nevezte, hogy a kormány a kétszeresére emelt általános tartalékkeret mellett ezt a lehetőséget is ki kívánja használni pénzügyi mozgástere növelése érdekében.

A Világgazdaság információi szerint a mostanihoz hasonló törvényjavaslaton már az előző ciklusban is dolgozott a tárca, de az előterjesztés akkor nem került a képviselők elé. Szakértők szerint ennek oka az volt, hogy a maradványösszegek növekedése mérsékli az államháztartás hiányát, ahogy az 2000-ben és 2001-ben is történt.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Pénzügyminisztérium

Korábban:

Növelné a juttatásokat a módosított költségvetés
(2002. június 13.)

Nem lesz pótköltségvetés
(2002. június 7.)

Nem hiányzik a könyvtárából?

E-business - Stratégia vállalati felsővezetőknek