Magyarország is beszállhat az acélvám-háborúba

Vágólapra másolva!
Magyarország sem tudja elkerülni, hogy az acéliparban piacvédelmi intézkedést vezessen be, ezért a Gazdasági Minisztérium rövidesen behozatali megfigyelési rendszert léptet életbe és várhatóan még áprilisban tényleges importkorlátozások lépnek hatályba - közölte a Külügyminisztérium (KüM) szerdai közleményében.
Vágólapra másolva!

Az Európai Megállapodás alapján az EU-val folytatandó konzultációkon annak érdekében lép fel a Külügyminisztérium, hogy se az EU-ba irányuló magyar acélszállítások, se az unióból a magyar piacra érkező acélimport ne szenvedjen kárt. A közlemény szerint a szaktárca mindenképpen szeretné elkerülni, hogy az EU akár az ideiglenes, majd esetlegesen a végleges védőintézkedésekkel védővámokat vezessen be Magyarországgal szemben.

A KüM kéri, hogy az EU vizsgálja felül és szüntesse meg a melegen hengerelt acéltekercsek importjával szemben folyamatban lévő, Magyarország ellen indított dömpingellenes eljárást és kéri azt is, hogy az acéldrótra érvényben lévő intézkedést vizsgálja felül és szüntesse meg.

A szaktárca emlékeztet arra, hogy az Európai Unió Bizottságának március 29-én hatályba lépett a rendelete, amely ideiglenes védőintézkedéseket állapít meg egyes acéltermékek európai uniós beszállítására. Az EU egyelőre 15 termékkategóriára fél évre szóló vámkontingenseket állapított meg, ezeket nem osztották fel a szállító országokra.

A kontingensek mennyisége az 1999-2001-es évek importjának átlagát 10 százalékkal haladják meg. Az e mennyiségen felüli szállításokra 14,9-26 százalék közötti védővámot vetett ki az EU. A kontingenseken belül a korábbi vámok érvényesek, ez Magyarország esetében nulla százalék.

Mentesítette a korlátozások alól az EU azokat a fejlődő országokat, amelyek piaci részesedése nem éri el a 3 százalékot. Az EU lépését - a közlemény szerint - elsősorban az Egyesült Államok korábbi védőintézkedéséből eredő komoly kárveszély indokolta, mivel az USA piacáról kiszoruló 15 millió tonna acél más piacokon, mindenekelőtt az EU-ban próbál vevőre találni.

A minisztérium továbbá rámutatott arra, hogy Magyarország az USA-korlátozások alól mentesül, mivel piaci részesedése nem éri el a 3 százalékot.

(MTI)

Korábban:

Nehéz helyzetbe kerül a Dunaferr az uniós vámok miatt
(2002. március 26.)

Az unió vámkontingensekkel védi az európai acélpiacot
(2002. március 21.)