Januártól új valuta Argentínában

Vágólapra másolva!
Argentínában az átmeneti kormány nem akar hozzányúlni a magánbetétekhez, és a pesót sem kívánja leértékelni, így a befektetőknek nem kell aggódniuk tőkéjük miatt - jelentette ki az átmeneti kormány pénzügyminisztere.
Vágólapra másolva!

Az argentinóról - mint a pesó és a dollár mellett Argentína harmadik fizetőeszközéről - a hét végéig dolgoznak ki törvényt. Az argentinóra a kormányzati szándék szerint nem kevesebb feladat hárul, mint az ország fizetőképességének biztosítása. Az argentino bevezetésével a pesó leértékelését akarta elkerülni Adolfo Rodriguez Saá átmeneti kabinetje.

Az argentino hivatalosan januárban kerül forgalomba, bár a nyomdai kapacitással egyelőre gondok vannak. Szakértők azonban attól tartanak, hogy a kormány a korlátlan bankóprés eszközéhez nyúl és ezzel az új pénz elértéktelenedik.

Argentína egymillió új munkahelyet teremt egy hónapon belül - jelentette ki Saá kormányfő és ígérte: a fizetést a munkások argentinóban vehetik majd kézhez. Jelenleg minden ötödik munkaképes argentin munkanélküli. A havi 600 dolláros átlagkereset pedig messze alatta van a nyugati szintnek.

Rodriguez Saá kormányfő - aki a március 3-ai elnökválasztásig marad kormányon - a karácsonyi ünnep napjait arra használta, hogy politikusokkal és gazdasági szakértőkkel válságtervet dolgozzon ki. Az új vezetés legfontosabb feladata egy reális és kiegyensúlyozott jövő évi költségvetés kimunkálása, amelytől a külföldi hitelezők támogatása is erőteljesen függhet.

Domingo Cavallo korábbi gazdasági miniszternek eközben gyakorlatilag megtiltották a külföldre utazást. Cavallótól azért tagadták meg a kiutazási engedélyt, mert egy korábbi illegális fegyverszállítási ügy, valamint az idei évben korábban meghirdetett, sokat vitatott adósságcsere-program kapcsán vizsgálat folyik ellene.

Saá elmondta, hogy az új valutát az összes elképzelhető állami tulajdon segíti majd. Rodolfo Frigeri pénzügyminiszter elmondása szerint az argentino volt az egyetlen lehetőség a „dollárizáció” és a leértékelés helyett.

(Üzleti Negyed)

Korábban:

Rövidesen fizetésképtelenné válhat Argentína
(2001. december 21.)

Argentin válság: lemondott a kormány
(2001. december 20.)

A dollár lehet a fizetőeszköz Argentínában
(2001. december 5.)