A bíróság eltörölte a lízingcégek egyes cascokikötéseit

Vágólapra másolva!
A Fővárosi Bíróság jogerős ítélete szerint a lízingcégek a jövőben nem írhatják elő, hogy ügyfeleik melyik társaságnál kössenek casco-biztosítást. A döntés a 2000. április 20-a után megkötött szerződéseket érinti.
Vágólapra másolva!

A bíróság a döntést a Magyar Autóklub és a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség által a Pannon Lízing Rt. elleni perben hozta - közölte a Világgazdaság. Az ítélet - amely megtiltja, hogy a lízingcégek előírják ügyfeleiknek, melyik biztosítót válasszák - kimondja: érvénytelen a szerződésnek az a kitétele is, miszerint a lízing lejártával egyidejűleg a casco-biztosítás érvényessége is megszűnik.

A bíróság indoklása szerint méltánytalan, hogy a díj fizetése ellenére egyes biztosítók a lízingszerződés lejártával nem vállalják az esetlegesen felmerülő károk kifizetését.

A lízingcégek, amiatt, hogy egyszerre több gépjárművet biztosítanak egy-egy cégnél, jóval alacsonyabb árakat tudnak elérni, az általuk megkötött szerződések - saját érdekükben - többletbiztosításokat is tartalmazhatnak. Ilyen többlet lehet például az ittas vezetés esetén felmerülő károk fedezése, melyet a biztosító normális esetben nem vállal magára. A lízingszerződés lejártakor értelemszerűen változnak ezek a feltételek, a biztosító eldönti, hogy emeli-e az autós díját.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Kötelező 2002
(az Üzleti Negyed összeállítása - minden, amit a biztosításokról tudni lehet)

Fogyasztóvédelem
(az Üzleti Negyed rovata)

Magyar Autóklub

Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség