Átlag százezer forintot fordítunk nyaralásra

Vágólapra másolva!
Azok a magyar utazók, akik nyaralás céljából családjukkal minimum 4 éjszakát töltöttek lakóhelyüktől távol, átlagosan 100 942 forintot fordítanak nyaralásukra, az egy főre eső költség pedig 45 945 forint - derül ki a M.Á.S.T. Piac- és Közvélemény-kutató Társaság által készített felmérésből.
Vágólapra másolva!

A Magyar Turizmus Rt. (MT Rt.) megbízása alapján a M.Á.S.T. 2000 októberében egy, a megelőző 12 hónap utazásaira vonatkozó részletes véleménykutatást végzett a magyar háztartások körében. Az adatfelvétel során a magyar lakosságot reprezentáló 3604 háztartás nyilatkozott. A felmérés szerint a nyaraláson részt vevő háztartások 91 százaléka tudott nyilatkozni az üdülésre fordított kiadásokról vagy legalább azok egy részéről.

A gazdaságilag aktív családfők rendelkezésére álló éves szabadság átlagosan 29 nap volt a vizsgált időszakban. A felmérés tapasztalata szerint a családfők átlagosan 23 munkanapot töltöttek a munkahelyüktől távol, 79 százalékosan használták ki a rendelkezésükre álló időt. A szabadságon lévők 65 százaléka ment utazni, üdülni, és a szabadnapokon folytatott tevékenységek közül erre fordították a leghosszabb időt, átlagosan 11 napot.

A vizsgált időszakban a háztartások 62 százaléka, 2222 háztartás legalább egy utazáson vett részt. Ezen a háztartás legalább egy tagja minimum egy éjszakát töltött távol otthonától - derül ki a felmérésből. A nem utazók -1382 háztartás - elsősorban anyagi, másodsorban egészségügyi ok miatt maradtak otthon. A nyaralások 87 százaléka belföldön, 13 százaléka pedig külföldön valósult meg.

(Népszava)

Korábban:

Az üzleti turizmus csökkent leginkább
(2001. október 17.)

Turizmus: visszaesés után csak stagnálás
(2001. október 16.)