Közel 50 ezer diákhitel ügyfél

Vágólapra másolva!
A Postabank és Takarékpénztárnál már közel 50 ezer diákhitelhez kapcsolódó számlát nyitottak az elmúlt négy hét alatt mondta Toman Róbert, a hitelintézet cégvezető igazgatója. A bank jelenleg 420 ezer lakossági bankszámlával rendelkezik, vagyis a diákhitel segítségével már most 14 százalékkal növelte ügyfelei számát a pénzintézet.
Vágólapra másolva!

A cégvezető igazgató elmondta: az utóbbi két hónapban a hitelintézet mindent megtett azért, hogy lehetőleg zökkenőmentes legyen az első diákhitelek kiközvetítése. Ennek érdekében a nagyobb egyetemi városokban a felsőoktatási intézményekhez "kiköltöztek" a bank munkatársai, hogy pontos információkkal lássák el a kölcsönt felvevő hallgatókat a diákhitelről, illetve a vele kapcsolatos szolgáltatásokról.

A szeptember 27-ig beérkezett igénybejelentések alapján a bank - a Diákhitel Központ Rt. "felkérésére" - mintegy 1,3 milliárd forint diákhitelt közvetített ki október 15-ig. A legújabban beérkezett igények alapján már 50 ezer számlát nyitottak a banknál, az új számlákra ez év november 15-ig érkezik meg a pénz az új hitelkérelmek elbírálását követően.

Toman Róbert elmondta: a mostani mintegy 50 ezer számlához ugyanennyi Visa Electron kártyát kellett előkészíteni, majd kibocsátani, erre a banknak összesen három hét állt rendelkezésére. Szeptember végén, október elején csúcsosodott a számlákkal kapcsolatos munka, de a banknál sikeresen teljesítették a "feladatot".

A Postabank a 26 év alatti felsőoktatási hallgatóknak a diákhitelhez kapcsolódó számlákhoz úgynevezett co-branded, azaz többfunkciós kártyát biztosít. A Visa Electron kártyákat Euro-26 logóval látják el, ami azt jelenti, hogy ezek a plasztikkártyák Európa mintegy 300 ezer különböző kereskedési helyén, éttermekben, diákhotelekben, benzinkutaknál biztosít különféle kedvezményeket a 26. életévüket még be nem töltött felsőoktatási hallgatóknak.

Czető József, a Postabank főosztályvezetője elmondta, hogy a bank együttesen mintegy 320 ezer bankkártyát bocsátott ki eddig és összességében 420 ezer lakossági folyószámlával rendelkezik. A kibocsátott kártyák fele-fele részben Europay, illetve Visa logóval kerültek piacra. A kibocsátott Visa kártyák túlnyomó része Visa Electron kártya, az Europay kártyák döntő többsége pedig Maestro logóval került a kártyabirtokosokhoz.

A hitelintézetnél a Visa-, és az Europay-kártyák esetében a tranzakciók során átlagosan 22 ezer forintot ér el az ügyletek nagysága a bankautomatáknál, vásárláskor pedig a bank ügyfelei átlagosan 6-7 ezer forintot vásárolnak a hitelintézet kártyáival.

A főosztályvezető elmondta: a bank különböző akcióinak köszönhetően egyre terjed a kártyával való fizetés az ügyfelek között. Az augusztusi kártyahasználatok során a csak "tisztán" készpénz-felvételek már csupán a tranzakciók 78 százalékát tették ki.

Ez év augusztusában a Postabank különböző kártyáival végrehajtott vásárlások összege több mint egymilliárd forintot tett ki, ami lényegesen meghaladja a tavaly augusztusi mintegy 650 millió forintot. Idén a nyolcadik hónapban mintegy 160 ezer vásárlási tranzakciót hajtottak végre postabanki kártyákkal, az ATM-ekből pedig hozzávetőleg 600 ezerszer vettek fel különböző nagyságú készpénzt a hitelintézet ügyfelei.

(MTI)

Ajánlat:

Postabank

Diákhitel Központ

Korábban:

Számlákon az első kéthavi diákhitel-részlet
(2001. október 15.)

Az MFB tulajdont szerez a Diákhitel Központban
(2001. szeptember 25)

Kevés az önállósághoz a diákhitel
(2001. szeptember 19.)

A bankszövetség bírálja a diákhitelt
(2001. szeptember 4.)