Az orosz maffia 70 milliárd dollárt mosott tisztára Nauruban

2002.10.25. 10:19

Nauru szigetének állam és kormányfője közölte: a nemzetközi szankciók ellenére megtagadja, hogy komoly lépéseket tegyen a pénzmosás ellen, és erre felszólította a többi érintett csendes-óceáni szigetet is. Az adóparadicsomban több mint 400 off-shore bank működik, többnyire iroda nélkül, csak egyetlen postacímet "üzemeltetve". Az orosz jegybank szerint az orosz maffia 70 milliár dollárt mosott tisztára ezeken a bankokon keresztül. 

A fenyegető nemzetközi szankciók ellenére Nauru megtagadja, hogy lépéseket tegyen a pénzmosás ellen, a 12 ezer lakosú szigetország nem engedi csorbítani szuverenitását egoista érdekek miatt - mondta Renée Harris, Nauru állam és kormányfője.

Harris egy regionális csúcstalálkozón a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) szemére hányta: tönkre akarja tenni a szigetet, ahelyett, hogy segítene kiaknázni a gazdasági lehetőségeket. Felszólította a többi csendes-óceáni szigetországot, hogy ne engedjenek az OECD nyomásának.

Az orosz jegybank adatai szerint az orosz maffia körülbelül 70 milliárd dollárt mosott tisztára Nauruban. A 21,3 négyzetkilométeres adóparadicsomban 400 off-shore bank működik, valamennyi postaláda cég, azaz legfeljebb egy postacímük van, irodájuk azonban nincs.

Az OECD szeptember 30-ig adott határidőt Naurunak - továbbá a Fülöp-szigeteknek és Oroszországnak - hogy szigorítsák adózási szabályaikat.

Szankciók fenyegetik a Cook- és a Marshall-szigeteket is, ezekről azonban az OECD megjegyzi, hogy már megtették az első lépéseket a szigorúbb törvények meghozatala érdekében.

(MTI)

Ajánlat:

Információk Naururól 

Korábban:

Az amerikai bankok is benne vannak a pénzmosásban 
(2001. május 22.)

Magyarország is élenjár a pénzmosásban 
(2001. június 22.)