Szövetséget köt az Air France és az Alitalia

Vágólapra másolva!
Július 9-én véglegesítik az Alitalia-Air France szövetséget - közölte hétfőn Jean Spinetta, az Air France elnöke. Az olasz kincstárügyi minisztérium már a múlt héten jóváhagyta az együttműködési tervet. Elemzők szerint az olasz légtársaság veszteségei miatt alárendelt szerepet játszhat a stratégiai szövetségen belül.
Vágólapra másolva!

Az együttműködési megállapodásnak köszönhetően az Alitalia belép a Sky Team légi szövetségbe. Szakértők szerint mindkét légitársaság erősen profitál a stratégiai szövetségből, annak ellenére, hogy az Alitalia korábban csak üzleti szintű partnerséget akart.

Az olasz kincstárügyi minisztérium - amely még mindig az Alitalia 60 százalékát birtokolja - azt reméli, hogy az egyezség átsegíti majd a nehéz időkön az olasz légitársaságot. Az Alitalia veszteségeiről szóló előrejelzéseket az elmúlt hetekben ismét módosítani kellett: az új adatok szerint a légitársaság vesztesége az év végéig 500 milliárd lírára, vagyis 258 millió euróra nő. Az ügyvezető, Franceso Mengozzi szerint 1996-2000 között az Alitalia piaci részesedése a belföldi légi forgalomban 20 százalék alá süllyedt, s a növekvő konkurencia és az emelkedő olajárak ugyancsak érzékenyen érintik a légitársaságot.

Elemzők szerint ezek alapján fennáll a veszély, hogy az Air France-szal kötött partnerségen belül az Alitalia alárendelt helyzetbe kényszerül.

(MTI)

Ajánlat:

Air France

Alitalia