A GKI 8 százalék körüli inflációt vár

Vágólapra másolva!
Az infláció az év hátralevő részében lassan mérséklődni fog, ugyanis a forint erősödése hosszabb távon antiinflációs hatású, mivel az importált termékek viszonylag olcsóbbá válnak - véli a GKI Gazdaságkutató Rt. legújabb prognózisában. A gazdaságkutató intézet szerint ugyanakkor ennek az idei infláció fő hajtóerőire, vagyis az élelmiszerárakra és a hatóságilag szabályozott energiaárakra csekély lesz a közvetlen hatása.
Vágólapra másolva!

Májusban az árak 10,8 százalékkal emelkedtek az évvel korábbi adathoz viszonyítva. Ilyen magas ütemre csaknem két éve nem volt példa. Az árindex az év hátralevő részében ugyan mérséklődni fog, s az éves átlag várhatóan valamivel a tavalyi alatt lesz, de az év végén így is - kedvező esetben - 8 százalék körüli infláció valószínűsíthető.

A GKI szerint a májusi sávszélesítést követő forint-erősödés várható volt. Akik a forint erősödésére számítottak, azok jelentős mennyiségű devizát konvertáltak forintra, majd a magyar fizetőeszközt jellemzően állampapírokba fektették.

A gazdaságkutató intézet prognózisa szerint a forint-erősödés időszaka őszig tart, addig esetenként akár a sávszélig is emelkedhet az árfolyam. Ha majd a befektetők elkezdik realizálni profitjukat, s ehhez eladják forintjukat, a magyar valuta gyengülni, és árfolyama ingadozni kezd - áll az elemzésben.

A kutatók felhívják a figyelmet arra is, hogy a gazdasági növekedés nemzetközi összehasonlításban még mindig gyorsnak mondható, habár idén valószínűleg elmarad a tavalyitól, miközben a külső és belső egyensúly romlására lehet számítani.

Az idén az első negyedévben az euró-övezet gazdasági növekedési üteme 2,5 százalékkal, a magyar GDP 4,4 százalékkal növekedett. Tavaly az év egészében az EU GDP-je még 3,4 százalékkal, míg Magyarországé 5,2 százalékkal bővült. Így - az általános lassulás ellenére - fennmaradt a magyar gazdaság mintegy 2 százalékponttal gyorsabb fejlődése - írja a GKI.

A hazai ipari termelés dinamikája lényegesen kisebb a tavalyinál, 18,3 százalékról az idei első négy hónap átlagában 10,2 százalékra csökkent.

Az ipar exportorientáltsága tovább erősödött: míg az ipari kivitel a tavalyi 27,4 százalék után 2001 első négy hónapjában 17,5 százalékkal emelkedett, a belföldi értékesítés 9 százalék helyett csak 2,6 százalékkal bővült.

Az építőipari termelés gyorsul, dinamikus a távközlés és az üzleti szolgáltatások fejlődése. A tavalyi újabb visszaesés után némi termelésbővülés várható a mezőgazdaságban. A foglalkoztatottak száma kissé nő, a munkanélküliségi ráta 2001. március-májusban 5,7 százalék volt, vagyis 0,8 százalékkal alacsonyabb, mint egy évvel ezelőtt - közli a GKI.

(MTI)

Ajánlat:

Üzleti Negyed - Makro