Energetikai támogatás önkormányzatoknak

Vágólapra másolva!
Jelentősen felgyorsulhat az önkormányzatok energiahatékonysági programja, miután tegnap a Gazdasági Minisztérium (GM) és az ENSZ illetékes irodája aláírta a vissza nem térítendő támogatásról szóló megállapodást. A világszervezet öt évre 4,5 millió dollárt ad hazánknak e célra. A program részletei szeptemberre konkretizálódnak – mondta Glattfelder Béla, a GM politikai államtitkára.
Vágólapra másolva!

A tegnapi aláírással alapos lendületet kaphat az önkormányzati energiahatékonysági program. Az öt éves időtávot felölelő kormányzati célkitűzésekhez az ENSZ Fejlesztési Programjából 4,5 millió dollárhoz (mintegy 1,4 milliárd forinthoz) juthat a kormányzat. A finanszírozó egyébként az ENSZ Globális Környezeti Alap, és az ENSZ Fejlesztési Programja. Az energiaárak piaci szintre emelése komoly terheket ró az önkormányzatokra, s ezáltal az ilyetén kiadások mind volumenben, mind arányaiban emelkedtek

Már eldőlt, hogy több mint 450 milliós összeggel olyan pénzügyi konstrukciót alakítanak ki és működtetnek a kapott ENSZ-támogatásból, ami segítheti az önkormányzatok energiahatékonysági feladatainak előkészítését, vagy az energetikai átvilágításokat. A képviselő-testületek erre a keretre már a második félévben pályázhatnak. A további konkrét programokat szeptemberig öntik végső formájukba.

Önkormányzatok energiahatékonysági célokra korábban is kaptak támogatást, akár a Széchenyi program keretén belül is. Az együttesen 200 milliárdos összberuházású, 2010-ig tartó Energiahatékonysági Program célja az éves energiafelhasználás 7 százaléknyi mérséklése. Idén a keret 2 milliárd forintosra nőtt, ezen belül például a 300 milliós keretből 25-en kaphatnak támogatást, vagy a közvilágítás korszerűsítésére (150 millió forint) egy pályázó akár 25 millió forintra is szert tehet.

(Magyar Hírlap)