<P>Összeomlik a sertéspiac</P>

Vágólapra másolva!
Tamás Károly államtitkár a parlament illetékes bizottsága előtt megerősítette: az agrártárca továbbra sem kíván exporttámogatást nyújtani a sertéságazatnak. Szakértők korábban úgy nyilatkoztak, hogy ez az ágazat hazai összeomlását és jelentős külpiaci veszteségeket eredményezhet.
Vágólapra másolva!

Az idén 191 milliárd forint fordítható az állami büdzséből agrártámogatásokra - közölte Tamás Károly, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) közigazgatási államtitkára csütörtökön az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának ülésén.

A bizottság előtt Tamás Károly elismerte, hogy az idei agrártámogatási keretet jelentős - több mint 49 milliárd forintos - áthúzódó kiadások terhelik. Hozzátette: a tárca számításai szerint a tavaly az idei keret terhére kifizetett támogatások nettó értéke mintegy 32 milliárd forint lehet.

Tamás Károly megerősítette, hogy az idén nem kapnak export- és minőségi támogatást a sertés- és a baromfiágazat szereplői. Támogatják viszont - többek között - a szarvasmarha-tenyésztőket, a méhészeket és a nyúltartókat. A sertés- és a baromfiágazattól megvont támogatást a minisztérium egy intervenciós alapba kívánja elkülöníteni, amelyet az esetleges piaci zavarok elhárítására szeretnének felhasználni.

A közigazgatási államtitkár által csütörtökön ismertetett támogatási tervezet megegyezik a korábban a Pénzügyminisztérium, a Gazdasági Minisztérium és a Külügyminisztérium, valamint a szakma érdekvédelmi szervezetei által elutasított FVM-tervezettel.

Korábban a Hússzövetség titkára azt kifogásolta, hogy az exporttámogatás hiányában túlkínálat keletkezhet a hazai sertéspiacon, ami az ágazat összeomlásához vezethet. A támogatás megvonása azért is hátrányos, mert a magyar cégek kiszorulhatnak a már megszerzett piacokról, ahelyett, hogy a kergemarha-kór miatt kitört pánikot kihasználva növelnék piaci részesedésüket.

(MTI - Üzleti Negyed)

Ajánlat:

FVM

Korábban:

Tamás Károly lehet az új földművelésügyi miniszter
(2001. Február 8.)

Bizonytalan kétmillió sertés sorsa
(2001. február 2.)