Az AmCham szerint a közbeszerzési törvény a korrupció melegágya

Vágólapra másolva!
A magyarországi Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) ügyvezető igazgatója, Fáth Péter szerint a hatályos magyar közbeszerzési törvény a korrupció melegágya, ezért a kamara javaslatcsomagot készített a törvény megváltoztatására. E szerint az áron, a garancián és a referencián kívül más érdemi értékelési szempontra nem lenne szükség a közbeszerzési pályázatok elbírálásakor.
Vágólapra másolva!

Steiner László, az AmCham jogi bizottságának elnöke hétfői sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a szervezet 560 tagvállalata körében végzett felmérése alapján javaslatcsomagot készített a tenderek értékelési rendjének megváltoztatása érdekében. E szerint az áron, a garancián és a referencián kívül más érdemi értékelési szempontra nem lenne szükség a közbeszerzési pályázatok elbírálásakor. A testület állásfoglalása szerint a túl sok értékelési szempont lehetőséget kínál a szubjektív értékeléshez, ami azt eredményezheti, hogy a győztes az lesz, akit a tendert kiíró nyertesnek akar nyilvánítani és nem az, aki a ténylegesen a legjobb ajánlatot adta.

Indítványaik elfogadása esetén a szervezet tagvállalatai arra számítanak, hogy igazságosabb versenyhelyzet alakul ki a magyar piacon, javul a közpénzek felhasználásának áttekinthetősége és minimálisra csökken a szubjektivitás a tenderek elbírálásánál. Az AmCham szeretné fokozni a közbeszerzési eljárások nyilvánosságát, követhetőségét is.

Steiner László elmondta: az AmCham egy éve foglalkozik a közbeszerzési törvény átláthatóbbá tételével, mivel több olyan tagvállalatuk sorozatosan vesztes volt közbeszerzési eljárásokon, amely az üzleti szférában rendkívül sikeresnek bizonyult.

Steiner László közölte: kifogásolják azt is, hogy az a vesztes cég, amely kezdeményezi egy közbeszerzési döntés felülvizsgálatát, nem tekinthet bele a győztes tenderpályázatba. Erre a hatályos törvény szerint csak a Közbeszerzési Tanácsnak van joga. Úgy vélik, hacsak szigorú kereskedelmi, vagy államtitok védelme nem indokolja, minden információt elérhetővé kellene tenni a nyilvánosság számára.

Az AmCham azt javasolja, hogy abban az esetben, ha egy eljárást jogilag megkérdőjeleznek, a Közbeszerzési Tanácsnak legyen jogköre a procedúra felfüggesztésére. Amennyiben a Közbeszerzési Tanács ezek után úgy találja, hogy a jogi kifogás nem volt kellően megalapozott, akkor legyen lehetősége kártérítési összeget követelni, vagy büntetést kiszabni a kifogásolóval szemben.

Steiner László szerint szükség lenne arra, hogy a Közbeszerzési Tanács a nyertes pályázatok szerződés szerinti végrehajtását ellenőrizze, illetve bírságot szabhasson ki. Jelenleg ugyanis, ha a sikeres pályázó mulasztást vagy hibát követ el, nincs mód megbizonyosodni arról, hogy a szerződésben vállalt kötelezettségeket betartotta-e. Ez az utólagos ellenőrzés lehetővé tenné azt is, hogy azokat a vállalatokat, amelyek a teljesítés során megszegték a tenderben vállaltakat, kizárhassák a további közbeszerzési tendereken való részvételtől.

Az AmCham 560 tagvállalata 22 országból származik és 1989 óta több mint 13 milliárd dollárt fektettek be Magyarországon, ami az összes külföldi befektetés 63 százaléka. Alkalmazottaik száma több mint 110 ezer, termelésük az éves magyar export 35 százalékát teszik ki.

(MTI)

Ajánlat:

AmCham

A Közbeszerzések Tanácsának honlapja