<P>Gázszámlakáosz fenyeget</P>

Vágólapra másolva!
A Népszava értesülései szerint minden gázszolgáltató 43 százalékkal magasabb számlát kap novembertől a Mol Rt.-től. A gázszolgáltatók és távfűtő társaságok később igényelhetik majd vissza a lakossági és nagyfogyasztói tarifa közötti különbséget az olajtársaságtól. Egyesek szerint emiatt számlázási káosz alakulhat ki. A Népszava úgy tudja: az energiahivatal jogosnak minősíti a Mol gázár-felülvizsgálati kérelmében szereplő áremelési igényeket.
Vágólapra másolva!

A Népszava információi szerint már szinte bizonyos, hogy a Mol Rt. novembertől minden ügyfelének emelt díjas földgázszámlát küld ki. Így a vásárlók - például a távfűtő társaságok és a helyi gázszolgáltatók - a jövő hónaptól 43 százalékkal többet fizetnek majd a megvásárolt gázért. Később azonban a távhő- és a gázszolgáltatók "önbevallást" készítenek arról, hogy az elhasznált földgáz mekkora hányadát adták át az ipari, illetve a lakossági fogyasztóknak, a kisfogyasztók esetében jelentkező árkülönbözetet pedig visszaszámlázhatják a Molnak. A mostani áremelés ugyanis csak a nagyfogyasztókra - az 500 köbméter/órás gázórával vagy annál nagyobb mérőegységgel rendelkező felhasználókra - terjed ki, a lakossági gáztarifák nem növekednek.

A Népszava úgy tudja: ezt a számlázási módszert a Mol Rt. javasolta. A rendszer alkalmazásával egyetért a Magyar Energia Hivatal (MEH) is, így már csak a Gazdasági Minisztérium (GM) hozzájárulása szükséges a díjszedési rend bevezetéshez.

Egyes szakértők szerint az új számlázási mód káoszt okozhat a gázforgalmazási piacon, mivel nehezen ellenőrizhető, hogy a szolgáltatók megfelelően választják-e külön a számlázáskor az áremelésben érintett nagyfogyasztókat az árváltozásokon kívül eső lakossági fogyasztóktól. Az ellenőrzés nehézségei miatt véget nem érő vita alakulhat ki a Mol és a vásárlók között a lakosságnak értékesített gáz mennyiségéről.

Gondot okozhat az is, hogy a gáztársaságok tíznaponta fizetnek a Mol Rt.-nek az elhasznált gázért. Ám a nagyfogyasztók gázóráit 3-7 naponta, a lakossági gázórákat viszont csak havonta olvassák le a szolgáltatók. Ezért a számlázási időszakok keveredése, illetve eltolódása miatt a társaságok csak viszonylag hosszú idő multán igényelhetik vissza az olajvállalattól a kisfogyasztóknak értékesített gáz mennyisége után visszajáró összeget. Abban az esetben pedig, ha a Mol vitatná a visszaszámlázott összeg jogosságát, akár több hónapig is tartó jogvita alakulhatna ki a szolgáltatók és az olajcég között a visszafizetendő összegről. Azaz akár hónapokig is "pihenhet" majd a Mol kasszájában a gázszolgáltatók pénze.

A Népszava értesülései szerint a MEH november közepén ad választ a Mol Rt. korábban, a júliusi gázáremeléseket követően beadott ár-felülvizsgálati kérelmére, amelyben az olajtársaság kifogásolta, hogy az év közepén a világpiaci árak drasztikus növekedése ellenére átlagosan csak 12 százalékkal emelhette meg a fölgáztarifákat. Az áremelések korlátozása miatt a társaság vezetésének számításai szerint több tízmilliárd forint veszteség érte a céget.

A Népszava úgy tudja: a MEH jogosnak minősíti majd a Mol Rt. ármódosítással kapcsolatos kifogásait, mivel úgy ítéli meg, hogy a vizsgált időszakban a világpiaci árak valóban olyan jelentős mértében emelkedtek, hogy a vállalatnak az engedélyezettnél nagyobb mértékű áremelésre kellett volna lehetőséget biztosítaniuk az árhatóságoknak. (A november elsejétől végrehajtható 43 százalékos gáztarifa-növelés hordónkénti 23 dolláros olajáron alapul, holott egy hordónyi nyersolaj világpiaci ára meghaladja a 31 dollárt.)

Időközben a Mol Rt. - az ár-felülvizsgálati kérelemtől függetlenül - kártérítési pert indított a kormány ellen. Arra a kérdésre nem kaptunk válasz a Mol Rt.-től, hogy a cég a kormányzattal megkötött gázáremelési egyezség életbe lépése után is fenntartja-e azt a keresetet, amelyet szeptember 8-án nyújtott be az áremelések korlátozása miatt a Fővárosi Bírósághoz a kormány, a gazdasági miniszter és a Gazdasági Minisztérium ellen. Szinte bizonyos, hogy abban az esetben, ha folytatódna a jogvita, a Mol ütőkártyaként használhatná fel a tárgyalásokon a MEH határozatát az áremelés jogosságáról. (Az első tárgyalási napot november 10-re tűzte ki a bíróság.)

Szakértők legfrissebb számításai szerint a mostani gázáremelés miatt januárban a tervezettnél legalább tíz százalékkal kerül többe az áram előállítása. Az áramdíjak akár 13-18 százalékkal is emelkedhetnek a jövő év elején - mivel az ország áramellátásában jelentős a gázüzemű villamos erőművek szerepe.

Illés József

(Népszava)

Ajánlat:

Mol

Gazdasági Minisztérium

Korábban:

Ötszáz vállalatot érint a gázáremelés
(2000. október 24.)