Vágólapra másolva!
Fellendülésre számítanak a következő hónapokban a fővárosi vállalatok, az ingatlanforgalmazó és -fejlesztő cégek, derül ki a GKI Gazdaságkutató Rt., a Wallis Ingatlan Rt. és a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara támogatásával készített felmérésből.
Vágólapra másolva!

A válaszadó vállalatok, ingatlanfejlesztő és -forgalmazó cégek arra számítanak, hogy az elkövetkezendő időszakban az árak az ingatlanpiacon mérséklődni fognak. Úgy gondolják, hogy a lakóingatlanok és a telkek árnövekedése meghaladja a fogyasztói árindexet, de a piac árszempontból csillapodóban van. A vállalatok, az ingatlanfejlesztők és az ingatlanforgalmazók várakozásai szerint egyaránt a telkek árnövekedése lesz a legmagasabb. Az ingatlanfejlesztő és -forgalmazó cégek ezen túl a lakóingatlanok áránál is további emelkedést várnak.

Az ingatlanfejlesztők 16 százalékos áremelkedésre számítanak a lakóingatlanoknál, míg a telkek esetében 18 százalékos árnövekedést sem tartanak kizártnak. Mindkét szám egyébként csökkenő mind a júniusi, mind pedig az idén februárban készített felméréshez viszonyítva is. A vállalatok a telkeknél látnak még emelkedési lehetőségeket, bár itt is csökkenő a mérték. Az ingatlanforgalmazók úgy gondolják, a telkek 16, a lakóingatlanok árai 12 százalékkal is nőhetnek. A vállalatok konjunkturális várakozásai az előző negyedévhez képest erősen javulónak mondhatók. A fővárosi vállalkozások úgy nyilatkoztak, hogy az irodapiacon hamarosan lesz vételi és bérlési szándékuk is. Az üzlethelyiségek piacán a bérleti forgalom élénkülését jelezték a megkérdezettek, ám a tulajdonban lévő üzleteknél már visszaesésre lehet számítani.

A megkérdezettek a lakáspiacon továbbra is konjunktúrára számítanak, bár az előző, júniusi felméréshez képest optimizmusuk csökkent.

A Pest megyei vállalatoknál ugyancsak konjunktúrára lehet számítani az ingatlanpiacon, derül ki a felmérésből. A cégek többnyire nem zárkóznak el az irodahelyiség-vásárlástól, sem a bérléstől. Üzletet többnyire nem vennének, de a bérléstől nem zárkóznak el.

Iván Gizella

(Magyar Hírlap)