Dán kamatemelés az euró elutasítása után

Vágólapra másolva!
A dán központi bank 0,5 százalékpontos alapkamat-emeléssel válaszolt pénteken a csütörtöki népszavazásra, amelyben a dánok 53,1:46,9 arányban elvetették az euró bevezetését országukban.
Vágólapra másolva!

A dán központi bank a kéthetes repokamatot 5,6 százalékra emelte, a diszkontrátát azonban 4,5 százalékon változatlanul hagyta. A jegybank azzal indokolta intézkedését, hogy az utóbbi időben, a népszavazás körüli bizonytalanság miatt nyomás nehezedett a dán koronára, ezért a bankközi kamatok a hivatalos szint fölé emelkedtek, továbbá kezdett sokba kerülni a korona nyíltpiaci támogatása.

Dánia a korona árfolyamát szűk sávban az euróhoz köti, és a jegybank szóvivője szerint a mostani kamatemelés az eddigi árfolyampolitika megerősítését jelenti.

Az EU pénzügyminisztereinek pénteki Brüsszeli értekezletére érkezve Hans Eichel német pénzügyminiszter azt mondta, hogy a dán elutasításnak várhatóan nem lesz hatása az euró árfolyamára. Emlékeztetett: Dánia csak az EU hazai össztermékének 2,7 százalékát állítja elő. Hasonlóan vélekedett Laurent Fabius francia pénzügyminiszter is, mert az eurózóna lakossága 300 milliós, a dánok pedig csak 4,5 millióan vannak.

(MTI)

Korábban:

A dánok nem kérnek az euróból
(2000. szeptember 28.)

A dán népszavazás eredménye nem befolyásolja az euró árfolyamát
(2000. szeptember 28.)