Húszmilliárdos könyvelési hiba a zárszámadásban

Vágólapra másolva!
Csak korlátozó záradékkal auditálta a KPMG Hungária a társadalombiztosítási alapok tavalyi zárszámadásáról készült jelentését egy 20,77 milliárd forintos "könyvelési hiba" miatt. A könyvvizsgáló cég egyébként nem ellenőrizhette a folyószámla nyilvántartások helyességét, mert az APEH ezt adótitokra hivatkozva nem tette lehetővé.
Vágólapra másolva!

Az ősszel parlament elé kerülő zárszámadási törvénytervezet szerint a Nyugdíjbiztosítási Alap 1,1 milliárd forintos többlettel, míg az egészségbiztosítás 46,7 milliárdos hiánnyal zárta a múlt évet. Valójában az egészségbiztosítási alap deficitje ennél mintegy 50 százalékkal nagyobb volt, ám ez a zárszámadásból csak közvetve derül ki.
Az történt, hogy a nyugdíjbiztosítást illető járulékbevételekből 20,77 milliárd forintot az egészségbiztosításhoz könyveltek. Így bár a tb-n belüli hiány nem változott, de a ténylegesnél kisebb deficit mutatkozik az egészségbiztosításban.

A társadalombiztosítási alapok zárszámadásának auditálását azonban e könyvelési hibáért a könyvvizsgáló korlátozó rendelkezéssel látta el.

Az Állami Számvevőszék jelentése idézi a könyvvizsgáló cég korlátozó záradékát. Eszerint a tb-járulékokat beszedő APEH adótitokra hivatkozva nem tette lehetővé a folyószámla nyilvántartások helyességének ellenőrzését.

A járulékbehajtás és -nyilvántartás feladata 1999 januárjában került az adóhivatalhoz, ám felkészülési időt nem kaptak az adóhivatalnokok. Korábban a járulékok beszedése az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, az ellenőrzés pedig az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazatóság feladata volt. Az adóhivatalnak menet közben kellett elsajátítania az adóhivatali nyilvántartástól több ponton is különböző, meglehetősen pontatlan járulékszámlák kezelését. Az APEH-vezetők szerint a járulék-folyószámlák 80 százalékában voltak könyvelési hibák.

A januári indulástól számítva első ízben októberben tudott adatokat szolgáltatni az adóhivatal az alapoknak arról, hogy a munkaadók és a munkavállalók által befizetett járulékokból mennyi illeti a két alapot külön-külön. Az utólagos - idén áprilisban készült - véglegesnek tekinthető elszámolás derített fényt a 20,77 milliárd forintos könyvelési hibára. A költségvetési törvény értelmében a hibát rendezni kellett volna - állapította meg a számvevőszék -, ám ez elmaradt, s a zárszámadási törvényjavaslatban a kormány a pénzügyi rendezés elengedését kéri a képviselőktől. Ezzel az ÁSZ is hallgatólagosan egyetért, mivel az idei átutalás a 2000. költségvetés végrehajtását kuszálná össze.

Papp Zsolt

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

ÁSZ

KPMG Hungária