Idén is virágzik majd az országban a napraforgó

Vágólapra másolva!
Európa élvonalában van a hazai napraforgótermesztés: a tavalyi rekordnagyságú 700 ezer hektárhoz képest némileg csökken idén a növény vetésterülete, ám hazánk ezzel is stabilan a legnagyobb termesztők között van.
Vágólapra másolva!

Az agrárpiaci előrejelzések szerint, Európát tekintve csökkeni fog a vetésterület a nagyobb napraforgó termesztő országokban. A napraforgó piac főszereplői Oroszország és Ukrajna, a kontinensen őket Románia, Bulgária, Franciaország és Magyarország követi. Az orosz-ukrán háborús konfliktus mindenképp hatással lesz az európai mezőgazdaságra, főleg a szántóföldi növényekre, tekintve, hogy az ukrán export a gabona és olajos növények területén az Európai Unió felé fordult, nehezen leküzdhető versenyt okozva ezzel a tagországok termelőinek – áll a Syngenta elemzésében.

Magyarország a legnagyobb napraforgó termesztők között van

Hazánkban a napraforgó szinte folyamatos növekedésben volt az elmúlt 20 évben és előfordult, hogy a termőterület már meghaladta a 700 ezer hektárt is. 

Magyarországon némileg kisebb vetésterületre számítanak idén a szakértők a korábbi évekhez képest. A prognózis szerint 600-650 ezer hektár közé várható az idei vetésterület. 

A napraforgót döntően olajként (étkezési és ipari), és a feldolgozásból származó takarmányként, valamint kisebb részét étkezési és madáreleség célú napraforgómagként használják fel. A belföldi felhasználás mellett fontos exportcikkünk.

Hazánk az egyik legnagyobb napraforgó termesztő ország (illusztráció)
Hazánk az egyik legnagyobb napraforgó termesztő ország (illusztráció)
Fotó: Syngenta / Syngeta

Jól bírja a hőséget

Ácsné Dr. Szekeres Dóra, a vállalat napraforgó kampánymenedzsere elmondta: hazánkban a harmadik legfontosabb szántóföldi növény a napraforgó, amely a klímaváltozás hatására szélsőségessé váló csapadékhoz is az egyik legjobban adaptálódó növényünk. Az egyre kiszámíthatatlanabb időjárási anomáliák és hőségnapok pedig a napraforgót kevésbé érintik, mint a kukoricát vagy a repcét.

Tudja, mit jelent a "szotyola" szó?

A napraforgónak sokan ismerik afféle népies nevét, a "szotyivirágot", mely arra utal, hogy a növény magvai annak fejében, "virágában" vannak. A napraforgómagot, azaz a szotyolát rágcsálnivalóként is sokan fogyasztják, táplálkozástani szempontból kifejezetten értékes növény. A kifejezés a nyelvjárási "szotyol" szóból ered, mely folyamatos melléknévi igenévként ütésre, puhításra utaló szó, és azt fejezi ki ki, hogy a napraforgó magját bottal szokták kiverni a fejből.

Világszinten kiemelkedő a magyar napraforgó-termésátlag: 2019-ben például világrekordot ért el az ágazat a 3,03 t/hektár országos átlaggal és azóta is többször sikerült megközelíteni ezt a szintet.