Hatalmas felháborodást váltott ki a Tesco

Tesco
Futurisztikus módszerrel szüntetné meg áruházaiban a sorban állást a Tesco
Fotó: AFP PHOTO/Leon Neal / AFP PHOTO / LEON NEAL
Vágólapra másolva!
Nagy-Britanniában a Tesco úgy döntött, hogy az eddig ingyenes műanyag ruhafogasokért a jövőben pénzt kér.
Vágólapra másolva!

Sokan szeretik hazavinni a fogasokat is az üzletből, ha ruhát vásárolnak. Az üzletek egy része pénzért sem adja oda, mások viszont ellenérték nélkül csomagolják el a ruhával együtt. Ez utóbbi szolgáltatás megszűnését reklamálják az angliai Tesco vásárlói, hiszen a jövőben 10 pennyt számítanak fel egy fogasért. Az üzletlánc arra hivatkozik, hogy mindezt a bolygó védelmében teszik, ám ezt többen megkérdőjelezik.

Az újrahasznosítás és a fenntarthatóság mindennapjaink szerves részévé vált, így döntésünk, hogy 10 pennyt kérünk a műanyag fogasokért, egyértelmű lépés a környezettudatos gondolkodás felé

 – nyilatkozta a TESCO egyik magas rangú képviselője a ProfitLine cikke szerint. A vásárlók és főleg a környezetvédelmi aktivisták szerint azonban a helyzet nem ennyire egyszerű. A vásárlók szerint ez egy újabb módszer arra, hogy még több pénzt csikarjanak ki tőlük, míg a környezetvédelmi hatás elenyésző és igen kétséges.

A környezetvédelmi szakemberek véleménye pedig az, hogy bár a műanyaghasználat csökkentése mindenképpen üdvözlendő, a valódi kérdés az, hogy a TESCO és más nagy láncok mennyire hajlandóak valódi lépéseket tenni a fenntarthatóság érdekében, ami túlmutat a kisebb költségek áthárításán a fogyasztókra. „Fontos megértenünk, hogy a környezetvédelem nem csupán a vásárlók vállán nyugszik. Az üzletláncoknak is felelősséget kell vállalniuk, és érdemi változásokat eszközölniük” – mondta egy neves környezetvédelmi aktivista. Ami biztos: a 10 penny beszédtémát szolgáltat, és talán arra készteti a vásárlókat (is), hogy jobban odafigyeljenek a saját környezeti lábnyomukra - írja a Mindmegette.