Hiába vannak még a kaszinóasztalán a pókerzsetonok, darabjaira szedik a Fantasy sétahajót

Carnival Inspiration, tengerjáró, hajó, üres
ENSENADA, MEXICO - MAY, 31, 2015: An aerial view of a cruise ship Carnival Inspiration pool area in Ensenada port.
Vágólapra másolva!
A fényűző, aranykorában 240 millió fontot érő, egykor a Fantasy flottához tartozó Carnival Inspiration nevű sétahajónak már csak napjai vannak hátra, mielőtt darabjaira szedik és építési hulladékként végzi. A turistalátványosságnak számító hajó, aminek kaszinóasztalán még mindig ott porosodnak a pókerzsetonok, évek óta elhagyatott.  
Vágólapra másolva!

"A Carnival Inspiration fedélzetén látványos bárpultok csábítják, hangulatos társalgók kényeztetik majd és pörgős klubok gondoskodnak az extravagáns szórakoztatásról. Felnőttek, gyermekek, fiatal párok egyaránt megtalálják azokat a szórakozási lehetőségeket és szolgáltatásokat, melyek garantáltan feledhetetlenné fogják tenni az utazást. 3D mozi, esti show műsorok és számtalan sportolási lehetőség várja a vendégeket" - olvasható a Vista utazási iroda honlapján.

A Carnival Inspiration sétahajó Forrás: Shutterstock

A '90-es években a helsinki Új Hajógyárban épült hajó 1996. április 1-jén indult első útjára. A Carnival Cruise Line Fantasy-osztályú flottájának részeként üzemelő hajó akkoriban máshol még elképzelhetetlen luxussal és gyönyörű látnivalókkal csábította magához az utasokat.

A Carnival Inspiration sétahajó napjainkban Forrás: YouTube/Exploring the Unbeaten Path

A 260 méter hosszú és 2.500 főt befogadni képes Carnival Inspiration 10 emeletes volt, legénységének száma pedig 920 volt. Szolgáltatásai közé tartozott a spa részleg, különleges csúszdák, szaunák, művészeti galériák, kiállítások, éjjel - nappal nyitvatartó internetkávézó, könyvtár, Duty Free shops, esti show műsorok, színház és bár. A hajón volt minigolf pálya, játékterem és fitness terem is. A legfelső nyitott szintjén pedig még egy hatalmas vízipark is volt, ami a víz és a kaland szerelmesei számára igazi szenzációt jelenthetett.

A Carnival Inspiration sétahajó egyik belső látképe Forrás: YouTube/Exploring the Unbeaten Path

A hajó luxuslakosztályaihoz erkély is tartozott, ahonnan csodaszép kilátás nyílt az óceánra.

2020-ban, közvetlenül a koronavírus világjárvány kitörése után a hajó anyavállalata azonban úgy döntött, hogy nyugdíjba küldi a Carnival Inspirationt, testvérhajójával, a Fantasy-val együtt. A szomorú döntés hátterében az állt, hogy a hajótársaság a példátlan globális leállást követően a költségek csökkentésére kényszerült. A Carnival Inspiration az utolsó útját a törökországi Aliağába tette meg, ahol most partra vetve várja, hogy lebontsák.

Porosodó pókerzsetonok a kaszinóasztalon Forrás: YouTube/Exploring the Unbeaten Path

A hajótörésről készült megrázó képek azonban bepillantást engednek a cirkáló valamikori fényűző múltjába. Az egyik képen a ma már kísérteties üveg átrium látható. Az utasok egykor itt gyűltek össze, hogy élőzenét hallgathassanak. A gyönyörű középkori építészeti megoldásokkal készült egykori Shakespeare-könyvtár magas gyertyatartóival és könyvespolcaival most porosodva várja a sorsát.

A Carnival Inspiration a távolból Forrás: Shutterstock/Ruth Peterkin

Egy másik különleges kép a hajó kaszinóját mutatja az időben megdermedve, ahol a pókerasztalokon még épségben hevernek a pókerzsetonok.

A sétahajón belül még egy rock and roll diszkó is volt, aminek a bejáratára két hatalmas gitárt szereltek.

Forrás: Sun online