Nem szükséges a nyelvtudás ezekben az országokban

Amszterdam, Hollandia, utazás
Vágólapra másolva!
Amikor külföldre való utazást vagy költözést tervez az ember, akkor a szóba jöhető úti célokat nagyban meghatározza, hogy milyen nyelvtudással rendelkezünk. Éppen ezért népszerűek azok a helyek, ahol nem szükséges a nyelvtudás, vagyis nem kell beszélnünk az adott ország nyelvét, hanem elegendő az angol nyelvtudás. Mutatjuk a legjobb európai országokat, ahol többségben vannak az angolul beszélők!
Vágólapra másolva!

Ha valaki Európán belül akar költözni, annak érdemes olyan országot választania, ahol meg tudja magát értetni az ott élőkkel és hol nem szükséges a nyelvtudás a boldoguláshoz. Bár minden országban elsőbbséget élve az ország hivatalos nyelv, az angolt szinte már mindenhol megértik és beszélik. 

Egyes országokban széles körben beszélik az angolt, és vannak olyanok, amelyekben csak a letelepedés igényléséhez kell a helyi nyelv elsajátítása. 

Franciaország, Eiffel-torony, nem szükséges a nyelvtudás
Ezekben az országokban nem szükséges a nyelvtudás 
Fotó: pixabay.com

Az Education First (EF) globális oktatási vállalat által kiadott angol nyelvtudás index feltárja Európa legjobb angol nyelvű országait. Az EF világszerte 2 millió ember angol teszteredményeit gyűjtötte össze, köztük 35 európai országból, hogy rangsorolja őket. Minden ország 800 pontot kaphatott. 

Az eredmények alapján észak-európai országok rendelkeznek a legjobb angol nyelvtudással és a legjobb 10 ország között 8 európai szerepelt. Horvátország lett a 10., Finnország és Svédország pedig a 9. és a 8. 

A dobogó első három helyét Hollandia, Ausztria és Dánia szerezte meg, az aranyérmes Hollandiában az emberek 91-93 százaléka nyilatkozott úgy, hogy képes angolul beszélni. 

Amszterdam, Hollandia, utazás
Ezekben az országokban nem szükséges a nyelvtudás  Fotó: pixabay.com

Az európai országok közül Olaszország végzett az utolsó helyen az angolul beszélők tekintetében, így érdemes megfontolnia az olasz nyelv megtanulását annak, aki ott szeretne élni, mert sok lehet a nyelvi akadály. 

A kutatás azt is megmutatta, hogy az angol anyanyelvű emberek kevésbé hajlamosak megtanulni más nyelveket. 

Hol nem szükséges a nyelvtudás és hol igen a tartózkodási engedélyhez? 

Vannak olyan országok, amelyek csak a bevándorlási törvény által meghatározott nyelvtudás függvényében adnak tartózkodási engedélyt. Például 2024 elején Franciaország szigorított a bevándorlási törvényeken, amely részekén a többéves vagy hosszabb tartózkodási engedély megszerzéséhez magasabb francia nyelvtudásra lesz szükség. A hatóságok nyelvvizsgát vezettek be bizonyos típusú tartózkodási engedélyekhez, és magasabb nyelvi követelményt az állampolgárság igényléséhez. 

Az új törvény értelmében azoknak, akik fontolgatják a francia állampolgárság megszerzését, ezentúl a szükséges nyelvtudás a B2 szintű nyelvvizsga. 

Az állandó lakhely és állampolgárság megszerzéséhez Németországban is fontos a nyelvismeret. A jelenlegi szabályozás szerint szükséges a német nyelv B1 szintű nyelvtudás igazolása.

 

Norvégiában az ideiglenes tartózkodási engedélyhez nincs nyelvi követelmény, míg az állandó tartózkodási engedélyhez jó nyelvtudás megszerzése szükséges. Egyéntől függően előfordulhat, hogy a letelepedés megköveteli hogy 250-550 órányi norvég nyelvórát és társadalomismereti kurzust kell elvégezni, bizonyos esetekben ehelyett igazolhatja, hogy sikeres A2-es norvég nyelvvizsgát tett.

A svájci állandó tartózkodási engedély megköveteli a nyelvvizsga meglétét, azaz a német, a francia vagy az olasz nyelv A2 szintű ismeretét a beszédben és A1 szintű ismeretét az írásban.