Vágólapra másolva!
Az ismét téliesre forduló időjárás sem veszélyezteti a magyar fogyasztók biztonságos ellátását - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) vasárnap a Facebook-oldalán.
Vágólapra másolva!

A bejegyzésben a tárca úgy fogalmazott,

A minisztérium kifejtette, hogy a megfelelő téli felkészülésnek köszönhetően a szinte teljes tárolói kapacitást elfoglaló gázkészlettel vágott neki Magyarország a fűtési szezonnak.

- írta a tárca.

Forrás: shutterstock

A bejegyzésben kitértek arra is, hogy "a valós helyzetet pontosabban tükröző fogyasztásarányos adat idehaza 57 százalékos, ez az európai országoké közül a harmadik legmagasabb érték, az uniós átlagnak több mint a kétszerese. Az elérhető tartalék majdnem duplája a tavalyi egész éves lakossági fogyasztásnak. A mindenkori igények a belföldi kitermelésből és a hosszú távú szerződésen alapuló folyamatos importból is kiszolgálhatók" - közölte a tárca.

"A jelenleg mintegy 5,7 milliárd köbméternyi földgázkészlet megnyugtatóan garantálja tehát,

hogy a magyar családok akár keményebb mínuszokban is melegen tarthassák otthonaikat.

Ezt a háztartások nemzetközi összevetésben olcsón tehetik meg, hiszen a rezsicsökkentésnek köszönhetően jelenleg is Európa legalacsonyabb gáz- és áramárát fizetik" - olvasható a minisztérium Facebook-oldalán.

Ami a gázt illeti, Magyarország kiemelkedően nagy tárolókapacitással rendelkezik. Augusztus 1-jére az európai uniós gáztárolási rendelet előírásaihoz képest 920 millió köbméterrel több gáz volt a magyarországi tárolókban. A helyzetről a saját szemünkkel bizonyosodhattunk meg, amikor Kardoskúton, az MVM Csoporthoz tartozó Magyar Földgáztároló Zrt. egyik telephelyén, az ország egyik föld alatti gáztárolójában jártunk. Júliusban kiderült, hogy a kormány döntése alapján a gázmennyiségen belül 1,9 milliárd köbméter védett állami gáztartalék szolgálja a magyar családok biztonságos ellátását. Azután sem változott a helyzet, amikor beindult a fűtési szezon. Töltöttség szempontjából jóval meghaladtuk az uniós átlagot októberben is.