Hihetetlen, mennyi mindent hagytak el a vonatokon tavaly

Talált tárgyak adatbázisa.
Vágólapra másolva!
2023-ban összesen már közel 21.500 darab talált tárgyat adtak le a MÁV-VOLÁN-csoportnak, amiből több mint 12 ezer jutott vissza a tulajdonosához – áll a társaság közleményében. Ha nem lehet tudni, ki a tulajdonos, a tárgyat az adott állomáson 8 napig, azt követően a kijelölt gyűjtőhelyeken általában 90 napig őrzik meg, a romlandó élelmiszereket pedig rövid idő után megsemmisítik.
Vágólapra másolva!

A MÁV-VOLÁN-csoport 2022 tavasza óta vezeti közös adatbázisban a talált tárgyak listáját. Ezek a rögzítést követően egyből megjelennek a MÁVDIREKT rendszerében, ennek köszönhetően lényegesen könnyebb a talált tárgyak fellelése, függetlenül attól, hogy vonaton, buszon vagy valamely állomáson felejtette az utas.

A visszaszolgáltatás a MÁVDIREKT által megadott helyszínen lehetséges. Az átvétel feltétele, hogy az elveszett tárgyat az utas a jellemzők megadása mellett egyértelműen be tudja azonosítani.

Ha nem keresik, az államé lesz az elhagyott pénz

Bankkártya és okmány esetében a tulajdonosa azonosíthatósága esetén, a bankkártya-kibocsátónak, illetve a személyes okmányokat kiállító hatóságnak (okmányiroda, OEP stb.) juttatják el a kártyát, okmányt. Pénzt jellemzően nem magában, hanem valamilyen egyéb tárggyal együtt (pl. kabát, táska, pénztárca, stb.) adnak le, amennyiben a pénzösszeget is tartalmazó tárgyért 1-2 napon belül nem jelentkezik tulajdonosa, akkor a pénzt nyilvántartásba veszik egy jegyzőkönyv kiállításával.

Azok az összegek, melyeket az utasok nem keresnek, vagy amiatt nem lehet visszaadni, mert az utas elérhetősége nem beazonosítható, a hatályos Polgári Törvénykönyv alapján a Magyar Államhoz kerülnek.

Ha a pénz mellett személyazonosításra alkalmas dokumentum is van a táskában, kabátban, akkor az egyszerűsíti a beazonosítást.

A talált tárgyak elektronikus adatbázisának képernyőképe egy korábbi felvételen Forrás: www.mavcsoport.hu

A talált tárgyak több mint fele visszakerült tulajdonosához

Az elveszett tárgyakat általában a járműveken dolgozó kalauzok, ellenőrök, autóbusz-vezetők, a takarító személyzet vagy az utasok találják meg és adják le a vasút-, illetve buszállomások forgalmi irodáiban, ahol a biztonságos kezelés érdekében az elvesztett tárgyak tartalmát tételesen nyilvántartásba veszik, így kerülnek be az adatbázisba.

2023-ban összesen közel 21,5 ezer talált tárgyat rögzítettek, amiből több mint 12 ezer került vissza a tulajdonosához.

A legértékesebb elhagyott tárgyak nagyságrendileg néhány százezer forintot értek, ezek között szerepeltek műszaki cikkek – mobiltelefon, okosóra, laptop –, de az elmúlt évben találtak például

elektromos rollert, biciklit, és maradt fenn a járatokon gitár, illetve hegedű is.

A 2023-as talált tárgyak száma lényegesen magasabb, mint a 2022-ben begyűjtöttekké, akkor valamivel kevesebb, mint 19 ezer darabot szedtek össze a dolgozók. A korábbi években is számos furcsa tárgyat találtak a MÁV vonatain, és arra is volt példa, hogy valaki elfeledkezett (vagy figyelmetlen volt) a magánál tartott 8 millió forintról.