Egy lopott papagáj megmondta a nevét a rendőröknek, így került vissza a gazdájához

Jákópapagáj
A szakemberek szerint a jákópapagájoknak van a legjobb utánzótehetségük a 350 eddig ismert papagájfaj közül
Vágólapra másolva!
Egy nyugat-afrikai jákópapagáj, amelyet 2020-ban loptak el Franciaországban, egy szokatlan fordulatnak köszönhetően találkozhatott újra a gazdájával.
Vágólapra másolva!

Marseille régi kikötőjének közelében próbáltak meg eladni egy lopott jákópapagájt 2023 októberében, ám a rendőrség gyors fellépése meghiúsította az üzletet. A faj törvényes védelem alatt áll, így a vele való kereskedelem illegális, a feketepiaci értéke gyakran meghaladja a 2000 dollárt.

Amikor a rendőrök megvizsgálták a papagájt, amelyen nem volt azonosító, a madár többször is kimondta a Jákó szót, és kiderült, hogy valójában ez a neve.

Ennek köszönhetően sikerült megtalálni a tulajdonosát, aki így visszakaphatta kedvencét.

A jákópapagájoknak van a legjobb utánzóképességük a 350 eddig ismert papagájfaj közül Forrás: Keith Allison/Wikipedia

A Magyar Mezőgazdaság mindehhez hozzáteszi: emellett számos, hasonló történet is napvilágot látott az elmúlt években. 2014-ben egy Nigel nevű, brit akcentussal spanyolul beszélő papagáj adott információt hovatartozásáról, és kapta vissza a gazdája Los Angelesben, miután négy évvel korábban eltűnt. 2008-ban egy japán nő felhívta a hatóságokat, miután Tokió egyik külvárosában, a kertjében talált egy elveszett papagájt. A madár a rendőrségnek még a gazdája nevét és címét is megadta.

A papagájok azon kevés állatok közé tartoznak, amelyek képesek utánozni a hallás alapján megtanult hangokat. Sokáig nem volt világos, hogy egyes madarak miért jobbak ebben, mint mások. Végül megerősítették, hogy ezt az állat agyának szerkezete és a gének is befolyásolhatják.