Ez lehet idén a kedvezmények napja a Black Friday helyett

Boxing Day, hagyomány, 2021, Ausztrália, Australia
MELBOURNE, AUSTRALIA - DECEMBER 26: A woman stands outside MYER at Little Bourke Street during the Boxing Day sales on December 26, 2021 in Melbourne, Australia. Australians celebrate Boxing Day with many taking advantage of the post-Christmas sale prices in what is usually the busiest day of the year for retailers in Australia. In Sydney, thousands of people usually gather around and on the harbour to watch the start of the Sydney to Hobart yacht race. (Photo by Diego Fedele/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Várhatóan az idei Boxing Day-en nagyobb kedvezményeket kínálnak majd a kiskereskedők a vásárlóknak, különösen a szezonális termékekre vonatkozóan, írja a Retail Gazette a PwC friss brit kiskereskedelmi felmérésének eredményeit ismertetve.
Vágólapra másolva!

Ahogy az Origo bemutatta, a Boxing Day hagyományát elsősorban az Egyesült Királyságban, valamint olyan, legalább részben angolszász gyökerű országokban őrzik, mint Ausztrália vagy Új-Zéland, de találkozni azzal Kanadában is. A "Dobozolás napja" ezekben az országokban mindig karácsony második napja, december 26-a, és van olyan ország, ahol külön ünnepnapnak, egyúttal emiatt munkaszüneti napnak is számít. Amerikában ezektől a szokásoktól eltérően, az ajándékok átadásának napja ez.

Az eredetileg a szegények megajándékozásáról szóló Boxing Day idővel nagy jelentőségű nappá nőtte ki magát a kiskereskedelemben. Bár december 26-a fontossága a koronavírus-járvány idejére némileg visszaesett a forgalmi adatok alapján, számos tekintetben a Black Friday versenytársává nőtte ki magát.

A Boxing Day-en ugyanis rengeteg kereskedő komoly akcióval kínálja készleten maradt termékeit, a vásárlók pedig a karácsonyi kiköltekezés után is szívesen nyitják meg pénztárcáikat az akciókat látva.

Egy ausztrál vásárló Melbourne-ben a 2021-es Boxing Day-en, december 26-án Forrás: Getty Images/Diego Fedele

Idén a PwC Promotions 200 brit online kiskereskedő körében elvégzett kutatása azt mutatja, hogy bár a kereskedők 90 százaléka hirdetett valamilyen Black Friday napi akciót, ezek mértéke nem volt olyan jelentős, mint a korábbi években. A brit vásárlók pedig visszafogottabban költöttek, az adatok szerint sem az őszi egyéb akciók, sem a Black Friday nem hozta őket lázba. Ebből következően valószínűleg több szezonális készletük maradt meg karácsonyra a kereskedőknek, mint azt korábban várták.

Bár a karácsonyi vásárlások java továbbra is decemberben bonyolódik,

a beragadt szezonális készletek miatt idén a szokásosnál nagyobb árengedményekre lehet számítani a Boxing Day-en,

állítják az PwC elemzői. Ez a várakozás az egyik nagy diszkontláncnál is: a brit Aldinál arra számítanak, legalább akkora roham lesz boltjaikban azon a napon, mint karácsony előtt.

Vásárlók egy londoni bevásárlóközpontban 2017. december 26-án, azaz a karácsony utáni Boxing Day-en Forrás: AFP/Daniel Leal-Olivas

A PwC képviselői elmondták azt is, hogy a szezonális termékek mellett főként az elektromos cikkek, a háztartási termékek és a játékok termékkategóriában lehet jelentősebb árengedményeket várni. Ezekből ugyanis az előzetes adatok szerint jóval kevesebbet vásároltak idén karácsonyra az emberek, mint a korábbi években.