Ezt az 5 dolgot kell betartani az Alzheimer-kór megelőzéséhez - videó

Illusztráció
Vágólapra másolva!
Világszerte milliókat, Magyarországon pedig több százezer embert érintenek a különböző neurokognitív betegségek, köztük a legismertebb, az Alzheimer-kór. A betegség kutatása során számos új információ látott napvilágot, például, hogy viszonylag kicsi a betegség genetikai meghatározottsága és az esetek egyharmadában egyáltalán nem is alakulna ki a betegség, ha az emberek pár apró életmódbeli változtatást megtennének. Dr. Horváth András Attila elmondja, hogy mire kell odafigyelnünk.
Vágólapra másolva!

Az egészségünk védelme minden életkorban, tünetektől függetlenül fontos. Az idő előrehaladásával azonban jelentkezhetnek olyan tünetek vagy tünetegyüttesek, amelyeket az ember hajlamos az öregedés számlájára írni. Fontos azonban megkülönböztetnünk azokat a tüneteket, amelyek az idősödés normális velejárói azoktól, amelyek akár egy komoly betegség előszelei is lehetnek.

– kezdte Dr. Horváth András Attila.
A Neurokognitív Kutatási Központ vezetője elmondta, hogy három szakasza van a betegség megjelenésének, az első a szubjektív kognitív hanyatlás, amikor az ember saját maga megéli azt, hogy valami nincs rendben vele.

Ez az az időszak, amikor nagyon nehéz azt megkülönböztetni, hogy egészséges idősödésről vagy patológiás öregedésről van szó.

Azonban mindenképp érdemes elmenni egy kivizsgálásra vagy szűrésre, ha ezek a tünetek jelentkeznek, mint például a memóriazavar.

Illusztráció Forrás: pixabay.com

A következő szakasz az enyhe kognitív zavar, ami már a betegség előszobájának tekinthető, ezért mindenképp orvoshoz kell fordulni. Ebben a szakaszban a beteg tünetei már objektíven vizsgálhatók és kimutatható, hogy mennyire tér el a normálistól.

- mondta Dr. Horváth András Attila.
Ezek a tünetek nem feltétlen jelentik azt, hogy az adott ember beteg, azonban mindenképp kivizsgálásra adnak okot. Végül a harmadik szakasz pedig az, amikor valakiről megállapítják, hogy beteg.

A megelőzés minden életkorban más és más, azonban a lényeg az, hogy számos módon késleltetni vagy akár megelőzni tudjuk a neurokognitív betegségeket.

Élethosszig tartó tanulás

Már nagyon korai életkorban meghatározó az edukáció szerepe. Minél több időt tölt valaki az iskolarendszerben, annál védettebbé válik az idős korban bekövetkező kognitív zavar vonatkozásában.
Fontos az, hogy folyamatosan az életünk minden szakaszában valami újat tanuljunk, ezzel is ösztönözve az agyunkat a munkára. Érdemes lehet akár idős korban is elkezdeni megtanulni egy új nyelvet vagy valamilyen hangszeren játszani.

Kognitív képességek frissen tartása

Idősebb korba lépve oda kell figyelni arra, hogy az esetleges hallás- és látászavart kezeljük (hallókészülék, szemüveg), mivel ha valaki nem hall vagy nem lát jól, az olyan mértékben csökkenti a kommunikációs készségét, ami rizikót jelent a demencia .

– mondta Dr. Horváth András Attila.

Közösségi élet

A szociális interakciók száma és minősége is nagyon fontos, mivel minél inkább izolálódik valaki, annál nagyobb a demencia rizikója, mivel az agy kommunikációs képességeit nem használja ki. A szociális kapcsolatok, a családdal és a barátokkal töltött idő, a kollegiális viszonyok mind hozzájárulnak az ember agyának a frissen tartásához.

A betegség megelőzése szempontjából fontos az aktív közösségi élet Forrás: pixabay.com

Táplálkozás

- mondta Dr. Horváth András Attila.
A súlyunk mellett arra is érdemes odafigyelni, hogy milyen diétát követünk. A demencia megelőzésének szempontjából a mediterrán étrend javasolható.

A szív- és érrendszer védelme, aktív életmód

Ahogy idősödünk úgy érdemes odafigyelnünk a szív- és érrendszerünk egészségére. A már ismert megelőzési módszerek, például a dohányzás és az alkoholfogyasztás mellőzése, a rendszeres testmozgás és az aktív életmód, segítenek elkerülni a neurokognitív betegségeket is.

- fejezte be az ismertetést Dr. Horváth András Attila.