Ezekben a városokban pénzt kap azért, hogy ott él

Calabria, Olaszország,
beautiful beaches and towns of Calabria - medieval Scilla with old castle. Italian summmer holidays
Vágólapra másolva!
Pénzt lehet keresni azzal, hogy Olaszországba, Írországba, Spanyolországba, netán Szardíniára költözik? A válasz igen, a népesség csökkenése miatt szép számban akadnak olyan európai városok, melyek olyannyira keresik új lakóikat, hogy pénzt kapunk azért, ha ott élünk. Az elöregedő városok önkormányzatai meglehetősen csábító ajánlatokkal rukkoltak elő a jövőben külföldre költözők számára.
Vágólapra másolva!

Ahogy arról korábban is írtunk itt és itt, napjainkban egyre több, elsősorban vidéki térség szembesül népességének elöregedésével, a fiatalok jelentős része ugyanis jellemzően városokba költözik, vagy nem vállal gyermeket.

Az Európa-szerte fogyatkozó népességű városok némelyike úgy döntött, hogy bőkezű ösztönzéssel venné elejét a népesség csökkenésének, ezért bizonyos szempontból egyre inkább megéri külföldre költözni, ugyanis az elöregedő országok – mint Olaszország, Spanyolország, vagy éppen Írország – tárt karokkal várják új lakóikat.

Az aggasztó jelenséggel szemben egyes önkormányzatok beköltözési támogatásokkal, illetve készpénzes fizetéssel lépnének fel – külföldiek letelepedését ösztönző – az elhagyatott térségekben gyakorlatilag pénzt kapunk azért, hogy ott éljünk. Cikkünkben számba vettük, melyek a legjobb városok a letelepedéshez, valamint, hogy passzív jövedelemszerzés szempontjából hol a legjobb élni jelenleg Európában.

Ezek a legjobb városok letelepedéshez

Lesz, akinek a kezdeményezésnek hála megadatik majd, hogy busás kezdőtőkével igazi alpesi kilátásra ébredjen a svájci Albinenben, a település önkormányzata ugyanis nem kevesebb, mint 50 ezer euró azonnali támogatásban részesíti az ott letelepedő svájci állampolgárokat, vagy olyan külföldieket, akik elég hosszú ideje élnek az országban ahhoz, hogy megszerezzék a letelepedés feltételeként szükséges engedélyeket.

Albinen, Svájc - vannak városok, amelyek pénzt fizetnek azért, hogy ott éljen az ember Forrás: Shutterstock/Copyright

A pályázóknak emellett vállalniuk kell, hogy legalább 200 ezer svájci frank értékű otthonban fognak élni az elkövetkező 10 évben. A Valais kanton hegyoldalán, festői környezetben elhelyezkedő festői faluban alig 250-en laknak jelenleg, és egyórás autóútra található a híres Verbier síközponttól.

Aki inkább mediterrán térségbe szeretne letelepedni és új életet kezdeni, annak érdemes a spanyol hegyek közé, a mintegy 600 lelket számláló Pongába költöznie minimum öt évre, hiszen az ország északnyugati részén, a helyi önkormányzat fejenként 2600 fontot fizet a hozzájuk költöző briteknek, s a család a továbbiakban minden ott született gyermek után további 2600 fontra jogosult.

Az UNESCO által jegyzett bioszféra-rezervátum a Kantábriai-hegység szívében található, így a város igen népszerű a turisták körében, ráadásul a kiváló lokációt fokozza, hogy mindössze egy óra autóútra található a parttól.

A galíciai falu, Rubia önkormányzata is az említett példákat követi és 150 eurót fizet havonta a náluk letelepedőknek.

A helyi program főként a családokat célozza meg, abban a reményben, hogy gyarapodna a helyi iskolákban tanulók száma. Az igazán kedvező adottságokkal rendelkező város, Spanyolország északnyugati részén található, mintegy két és félórás autóútra Santiago de Compostelától.

Rubia önkormányzata 150 eurót fizetne havonta a náluk letelepedőknek. Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2020 davide bonaldo/Shutterstock. No use without permission./Davide Bonaldo

Szintén kiemelkedő jövedelmezésre számíthat, azaz pénzt kaphat azért, ha ott él, aki Calabriában kezdene új életet, hiszen ha Olaszország délnyugati régiójában egy 2000, vagy annál kevesebb lélekszámú településre költözünk, akár 28 ezer euró is ütheti a markunkat. A kezdeményezés természetesen itt is az elnéptelenedés elleni küzdelem része és hosszú távban gondolkodnak, hiszen 40 éves, vagy fiatalabb jelentkezőkre számítanak, akik a jelentkezésük elfogadásától számított 90 napon belül a régióba is költöznek. Az új lakóknak a lehető leghamarabb vállalkozást is kell indítaniuk, vagy olyan ágazatban kell elhelyezkedniük a letelepedés feltételeként, ahol éppen munkaerőhiány van.

Az olaszországi Szardínia szigete szintén magas összeget, 15.000 eurót kínál azoknak, akik itt kívánják hosszú távon megvetni a lábukat.

A homokos strandjairól, kék égboltjáról és türkizkék vizeiről ismert mediterrán idill a közelmúltban a vidéki lakosság csökkenő számával kellett, hogy szembenézzen, ugyanis a helyi fiatalok jelentős része külföldre költözött.

Cala Goloritzé, Szardínia, Olaszország Forrás: Shutterstock

Az elvándorlás leküzdésére a kormány több mint 45 millió eurót különített el, amely mintegy 3000 támogatás fedezésére elegendő, azonban a jelentkezés feltétele, hogy egy 3000 fő alatti lakosú szardíniai településre kell költöznünk, a pénzt pedig lakásvásárlásra vagy -felújításra is kell fordítanunk. A kedvezményezetteknek továbbá az érkezéstől számított 18 hónapon belül be kell jelentkezniük szardíniai, állandó lakhelyükre. Egy másik szardíniai kezdeményezés szerint Ollolai község háromhavi ingyenes bérleti díjjal várja távoli dolgozóit.

A kezdeményezésekhez csatlakozik Írország is, amely nagylelkű készpénzes ösztönzést kínál azoknak, akik hajlandóak az ország egyik távoli szigetére költözni.

A kormány „Élő szigeteink" programjának részeként céljuk, hogy felpezsdítsék 30 olyan település lakosságát, amelyeket nem köt össze híd a szárazfölddel, ezért pedig nem kevesebb, mint 80 ezer eurót fizetnének az újonnan betelepülőknek. A leendő lakóknak az összegből olyan ingatlant kell vásárolniuk az egyik szigeten, amely 1993 előtt épült, és legalább két éve üresen áll.

Az írországi Keem Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2022 Antonio Filippi/Shutterstock. No use without permission./Antonio Filippi