A legdrágábban eladó történelmi sorházak New York-ban

Itt pedig New York Manhattan városrészének látképe ősszel, Brooklynból fotózva.
Vágólapra másolva!
Ritkaságnak számító eset történt a minap a New York-i ingatlanpiacon: több nagyon kifinomult és exkluzív sorház is eladóvá vált, méghozzá szinte egyszerre. Habár a nehezebb gazdasági körülmények közepette az árcéduláik nem döntögetnek rekordokat - a legjobb ingatlanért 72,5 millió dollárt kérnek -, érdemes mégis megszemlélni New York néhány legnagyobb, legdrágább és legszebb otthonát. 
Vágólapra másolva!

A felhőkarcolók városában nem számít ritkaságnak az elképesztő kinézetű és nagyságú, méregdrága, és vadonatúj penthouse-ok látványa. Mindezek sűrűjében ma már igazi szakértőnek kell lenni ahhoz, hogy egyediekre bukkanhasson a vagyonos érdeklődő, pláne, ha inkább sorházra fájna a foga.

New York Manhattan városrészének látképe ősszel, Brooklynból fotózva Forrás: MTI/Vasvári Tamás

A helyi ingatlannyilvántartás szerint

Manhattanben mindössze 258 sorház van a piacon, és csaknem kétszer ennyi penthouse-ingatlan.

A sorházak közül azonban nagyon kevésnek van hosszú évtizedekre visszanyúló, izgalmas története, és ritkaságnak számít, ha olyanra lelünk, amit híres építész épített.

"A sorházak korlátozott árucikkek, különösen a kívánatos környékeken" - nyilatkozta Sandra Ripert, a Douglas Elliman ingatlanközvetítő cég munkatársa. Ennek köszönhető, hogy amikor az ingatlanpiacra kerülnek, általában rekordáron veszik meg ezeket.

2018-ban az E. 64th St. 19. szám alatti, 12.5 méter hosszú, mészkőből épült sorház 90 millió dollárért kelt el a közhiteles nyilvántartások szerint

- ezt a rekordot még azóta sem döntötték meg.

Mit kapunk, ha egy 1.500 négyzetméteres Stanford White tervezte kastélyt a Metropolitan Művészeti Múzeummal szemben helyezünk el?

Hát a a május óta megvásárolható Fifth Ave. 973. szám alatt található 30 szobás, 72,5 millió dolláros ingatlant!

A piacon egyébként jelenleg ez a legjobbra értékelt ingatlan New York-ban. Az olasz reneszánsz stílusú, hét szintes, 10 hálószobás épület eredetileg Henry H. Cook vasúti mágnás számára épült. (Ő vásárolta meg az egész háztömböt, és lakásokat gondosan kiválasztott társainak adta el.) Az 1907-ben elkészült épület volt White utolsó munkája, őt ugyanis egy évvel korábban meggyilkolták.

Abban az időben az Ötödik sugárutat kúriák szegélyezték. Ma azonban ez a sorház a Francia Nagykövetség Kulturális kirendeltsége és az ukrán intézet között áll. Az ingatlanban nagyon sok minden még ma is ugyanúgy maradt, ahogy az eredeti alaprajzon szerepel: ilyen a mészkő lépcsőház, az eredeti ólomüveg ablakok, a két nagy szalon, a francia ólomüvegek, amelyeket White személyesen szerzett be, és a festett fagerendás mennyezet is. A világítást még mindig gyöngyház- és sárgaréz nyomógombok működtetik.

Nem egészen fél háztömbnyire (az épületek hátulja majdnem összeér) ettől az ingatlantól található a 4 E. 79th Street-i sorház, ami augusztusban került a piacra, és 65 millió dollárért kínálják.

A James E. Nichols ingatlan- és élelmiszermogul megbízásából 1898-ban épült, tíz méter hosszú, 1.400 négyzetméteres hat hálószobás házat C. P. H. Gilbert tervezte. Az ingatlan különlegességei a mahagóni ajtók, a márványpadló, a tölgyfa lambéria, és a faragott díszlécei.

Néhány további háztömbbel lejjebb, a Madison Avenue sarkán van a 144 E. 65th Street-i sorház, amit idén júliusban 57,5 millió dollárért jegyezték be. 70 éven át nem más, mint David Rockefeller otthona volt ez a kastély. Az 1924-ben épült, 12 méter hosszú vörös téglából épült Colonial Revival ház 1.161 négyzetméteres és nyolc hálószobával rendelkezik. A Steven Harris Architects és Miles Redd belsőépítész közös munkájának köszönhetően a ház belső tere merészebb színt és mintákat kapott.

Bár az otthon modern (van kosárlabdapálya is), a fával burkolt falakban, a hullámzó nagy lépcsőházban és a formális udvari kertben még mindig sok Jay Gatsby-hangulatot (a nagy Gatsby főhőse, a New York-szerte ismert milliomos) lehet felfedezni.

Végül, de korántsem utolsósorban a legnagyobb, Manhattanben kínált sorházas otthon a 9 W. 54th Street-i, ami a Modern Művészetek Múzeumával szemben épült fel. Az 1896-ban J.P. Morgan unokatestvére, James J. Goodwin számára épült leviatán 2.230 négyzetméteres otthon a város legnagyobb családi háza.

A 15 méter hosszú ingatlanban 33 szoba, 11 hálószoba és további 11 személyzeti hálószoba található. Az épületet a US Trust Company székhelyeként használták, mielőtt 2009-ben magánkézbe került és azóta üresen áll. Április óta eladó és 56 millió dollárt kérnek érte. Az ingatlan belsején alig változtattak az idők folyamán, továbbra is fellelhető benne mind a 12 darb kandalló, ahogy az ólomüvegek is. Az étkezőben van egy bejárható ezüstszéf, és egy étellift is. A házban egyébként nagyon domináns elem a fa, ebből készült a lambéria az összes faragott oszlop, és a halszálkás padló is.