Masinisztát keresnek a Harry Potter-vonatra

A Harry Potter-filmek miatt vált ismertté ez az egyedülálló skót viadukt, Glenfinnan Viaduct, galéria, 2023
Europe, Great Britain, Scotland, Lochaber, Highlands, Glenfinnan viaduct, West Highland railway Line (1897-1907) at the top of the Loch Shiel, landscape of the movies "Harry Potter and the Chamber of Secrets" and "the Prisoner of Azkaban" (Photo by Daniele Schneider / Photononstop / Photononstop via AFP)
Vágólapra másolva!
Vonatvezető gyakornokokat keres a világ talán legszebb vasúti vonalán közlekedő szerelvényekre a skóciai ScotRail. Ez az a vonal, ahol többek között a Harry Potter-filmeket is forgatták.
Vágólapra másolva!

A West Highland Line nevű vonal a skót felföld egy részén halad keresztül, Fort William-et köti össze Glasgow városával és Mallaig-gal, valamint Oban-nal.

Sokak szerint a skót táj miatt ez a világ leglátványosabb vasútvonala, különösen a Fort William-ből Mallaig-ig tartó szakasz, ahol számos filmes produkcióhoz forgattak jeleneteket.

Utóbbiak közül talán a legismertebb a Harry Potter-filmekben látható Glenfinnan viadukt,

melyen a Jacobite nevű gőzmozdony húzta szerelvényen jutnak el a film gyerekhősei a roxforti varázslóiskolába:

A Harry Potter-filmekben is látható Glenfinnan viadukt a Jacobite gőzmozdonnyal (jelenet az egyik filmből) Forrás: Photononstop via AFP/Daniele Schneider

A West Highland Line-t a Wanderlust utazási magazin közönsége 2009-ben a világ legjobb vasúti összeköttetésének választotta, ezzel a skót útvonal olyan híres és látványos vasutakat előzött meg, mint a perui összeköttetés Machu Picchu, az inka romváros lábához, valamint a Transzszibériai Expressz - idézi fel a BBC.

Most erre a vasútvonalra toboroz új alkalmazottakat a vasúttársaság. A ScotRail álláshirdetése szerint az új munkatársaknak lehetőleg Fort William-i lakosoknak kell lenniük, de készen kell állniuk arra, hogy a West Highland Line vonal egészén szolgálatot kell teljesíteniük a személyszállító vonatokon.

A toborzással megbízott vállalat szerint azok a jelentkezők, akik megfelelnek a ScotRail elvárásainak, valódi "álommunkához" juthatnak így.

A jelentkezésnek egyébként nincsenek különös előfeltételei. A vállalat biztosítja az új vonatvezető-jelöltek képzését, korábbi tapasztalat nem szükséges annak elvégzéséhez. A leendő gyakornokoknak legalább 20 évesnek kell lenniük, és egészségügyi szűrővizsgálaton kell orvosi alkalmassági papírt szerezniük a képzés megkezdéséhez.

A vállalat kezdőfizetésként évi 32 968 fontot ajánl, ami később, sikeres vonatvezetői vizsga esetén évi 58 028 fontra, azaz évi nagyjából 14 millió forintra emelkedhet.