Ijesztő, titokzatos lényt filmeztek le az óceán mélyén - videó

Dumbo-polip
Dumbo-polip
Vágólapra másolva!
Az óceán közepén, több mint 5500 méter mélyen filmeztek le a kutatók egy ritka állatot. A megdöbbentő felvételeket most nyilvánosságra hozták. 
Vágólapra másolva!

Az Ocean Exploration Trust óceánkutató csapatának sikerült lencsevégre kapnia egy különleges Dumbo polipot, 5518 méter mélységben, Hawaii partjaitól nem messze. Az állat tudományos elnevezése a Grimpoteuthis meganyctiphanes, amely szabad fordításban annyit tesz, hogy „mélytengeri pulykaméregfejű polip", a közkeletű elnevezésre azonban a Dumbo polip.

A Dumbo polip minden polipnál mélyebbre képes merülni Forrás: Current Biology

Nem mindennapi külsejük van ezeknek a titokzatos lényeknek: testük rövid és általában nem túl nagy méretűek, legfeljebb néhány deciméter hosszúak, bár néhány fajuk akár több méteresre is megnőhet. Legfeltűnőbb jellemzőjük két nagy, fülszerű uszonyuk a testük mellett, ami a "Dumbo polip" becenevet eredményezte. Ezekkel hajtják magukat előre a víz alatt.

A Dumbo polip minden polipnál mélyebbre képes merülni. 1000 és 7000 méter közötti mélységben él, és egyedülállóan alkalmazkodott a tengerfenék extrém körülményeihez. Erős uszonyait használva és nyolc tapadókoronggal irányítja magát a sötét vizek mélyén, ahol ezek a lenyűgöző lények élnek.