500 milliót csaltak ki gyanútlan magyaroktól a kamu banki alkalmazottak

telefonos csalás bűnözés öreg nyugdíjas
Portrait Of Senior Woman Giving Credit Card Details On The Phone
Vágólapra másolva!
Segítőkész banki alkalmazottnak adják ki magukat a csalók, akik azt állítják, hogy gyanús pénzmozgás volt a számlánkon. Sokakat megvezettek ezzel a trükkel, több száz milliót csaltak ki gyanútlan emberektől - írta a Ripost.
Vágólapra másolva!

A csalás úgy történik, hogy

a hívó fél banki alkalmazottnak adja ki magát, majd arról tájékoztatja a sértetteket, hogy gyanús utalások történtek a számláikon, ezért fontos egyeztetni a bankkártya adataikat.

Sokan bedőltek ennek a trükknek, hiszen a pénzüket féltve nem gondolták végig, hogy az adatok a bank részére elérhetőek, miért kellene azokat nekik megadni, vagy azokat egyeztetni. Megadták személyes adataikat, a számlához tartozó belépő kódot, de az is előfordult, hogy egy alkalmazás letöltésére kérték, amibe belépve a netbank azonosítóját megadva belépett a sértett, így már hozzáfértek a bankszámlájához

Percek alatt milliókat emelnek le a számláról

A Balatonfüredi Rendőrkapitányság 2023. augusztus 2-án rendelt el nyomozást egy hasonló csalás miatt. Az elkövetők egy bank nevében felhívták a sértettet és arról tájékoztatták, hogy gyanús utalásokat észleltek a számláján. A sértett a netbankjába történő belépéshez szükséges adatokat, a magát banki alkalmazottnak kiadó elkövetőnek megadta, így 5.280.000. forintot el is utaltak a bankszámlájáról. Az csalással megszerzett pénzből 2.100.000 forintot egy nyíregyházi bankfiókban, 3.180 000 forintot pedig egy gyöngyösi bankfiókban vettek le az elkövetők az utalást követő percekben.

A nyomozók megállapították, hogy a bűncselekményt egy szervezett jelleggel működő üzletszerűen pénzmosás bűncselekményt elkövető társaság tagjai követték el.

Az elkövetők közel 500 milliós vagyonra tettek szert és több mint 60 embert károsítottak meg.

A csalók közül kettőt még augusztusban elfogtak és őrizetbe vettek. A szervezet többi tagját, összesen 7 elkövetőt a nyomozók rövid idő alatt azonosították, majd 2023. október 2-án elfogták és őrizetbe vették.

Címlapi képünk illusztráció!