Elképesztő módszerrel próbál küzdeni az öregedés ellen Kína

robot, konferencia, bemutató, innováció, fejlesztés, AI, mesterséges intelligencia, PekingiRobot Világkonferencia, Kína, Peking, 2023. 08. 18.
Peking, 2023. augusztus 18. Ipari robotok a pekingi Robot Világkonferencián 2023. augusztus 18-án. MTI/EPA/Mark R. Cristino
Vágólapra másolva!
Kína a tervei szerint jelentős mértékben növelni fogja a robotok felhasználását az iparban és a feldolgozóiparban, mivel úgy látják, hogy a robotika forradalmi változások előtt áll, amit szinte bűn lenne nem kihasználni - írja a Világgazdaság. 
Vágólapra másolva!

Ez az ázsiai nagyhatalom egyébként már napjainkban is az ipari robotok legnagyobb felvevőpiaca, mely a globális kereslet több mint felét adja. Értesülések szerint Hszin Kuobin iparért és információs technológiáért felelős miniszterhelyettes már a múlt szerdán, a hatodik Robot Világkonferencia pekingi megnyitóján sürgette az áttörést a magas szintű gépek, alkatrészek és gyártási folyamat terén az ország robotiparában.

A miniszterhelyettes kiemelte az ipari robotok gyors terjedését az elektromos járművek, a lítium-akkumulátorok, a napelemek és más feltörekvő iparágak terén, hangsúlyozva, hogy

a szektor fordulóponthoz érkezik és forradalmi ugrás következhet a következő években.

Ígéretet tett arra, hogy a kormány folytatni fogja robotikai programját, ennek keretében pedig 10 szektorban fokozzák majd a gépek használatát a mezőgazdaságtól a logisztikán és az energetikán keresztül egészen az egészségügyig, az oktatásig és az időseknek nyújtott szolgáltatásokig.

Ipari robotok a pekingi Robot Világkonferencián Forrás: MTI/EPA/Mark R. Cristino

Az ipari robotok területén Kína hatalmas növekedést produkált az utóbbi évek során, tavaly pedig már 170 milliárd jüan (több mint 8 ezer milliárd forint) forgalmat generált. 2023 első felében már 222 ezer ipari robotot gyártottak az országban, 5,5 százalékkal többet, mint a tavalyi év azonos időszakában. További 3,53 millió szervizrobotot is gyártottak ugyanezen időszakban, ami éves szinten 9,6 százalékos bővülést jelent – írja a South China Morning Post.

Ju Vej, az ipari minisztérium robotikai szakértője már egy májusi robotikai rendezvényen jelezte, hogy habár az Egyesült Államok mindent megtesz annak érdekében, hogy korlátozza az ország hozzáférését különböző technológiákhoz, főleg a csipekhez, Kína gyakorlatilag elérte az ipari robotok fő elemeinek gyártása terén az önállóságot.