Mérgezőek lehetnek a ruháink

ruha, vásárlás, válogatás, üzlet
Vágólapra másolva!
Testünk legnagyobb szervével, a bőrünkkel folyamatosan érintkezik az általunk hordott ruhák anyaga, ami akár súlyos betegségeket okozó vegyi anyagokat tartalmazhat. Ólom, arzén, kobalt is lehet például a főként speciális tulajdonságú - vízlepergető vagy éghetetlen - ruhaanyagokban.
Vágólapra másolva!

Komoly betegséget is kaphatunk a ruházatunktól. Korántsem mindegy ugyanis, hogy mit viselünk. Jó példa erre az Alaska Airlines több száz légiutas-kísérőjének 2011-es esete, amikor az új egyenruhától a dolgozók köhögőrohamot kaptak, kiütés jelent meg a mellkasukon, majd fejfájás, agyköd, szapora szívverés, szemduzzadás, -gennyezés és homályos látás, súlyosabb esetekben pedig nehézlégzés jelentkezett náluk. Volt, akit munka közben többször a sürgősségire kellett szállítani. Az egyenruhában tributilfoszfátot, ólmot, arzént, kobaltot, antimont, diszperziós festékeket, toluolt, krómot és dimetilfumarátot, egy olyan gombaölő szert találtak, amelyet nemrég betiltottak az Európai Unióban. Igaz, egyik vegyszer sem haladta meg az akkori egészségügyi határértéket, később egy harvardi tanulmány ok-okozati összefüggést talált a megbetegedések és az új öltözet közt.

A ruházati cikkekben talált egyes vegyi anyagok – például a tributil-foszfát, a dimetilfumarát és a diszperziós festékek – mérgezők lehetnek, bőrirritációt vagy asztmát okozhatnak.

A kaliforniai Center for Environmental Health több tucat nagy márka – köztük a Nike, a Champion és a Fruit of the Loom – poliészter-spandex zoknijaiban és sportmelltartóiban magas, az amerikai biztonsági határérték akár 19-szeresét is elérő, hormonkárosító BPA-t azonosított.

Egyes ruhák anyaga akár súlyos betegségeket okozó veszélyes anyagokat is tartalmazhat Forrás: AFP/Image Source/Sigrid Gombert

Az egyik legnagyobb probléma, hogy nincs feltétlenül elég bizonyíték arra, hogy eldöntsük, az egyes vegyi anyagokból a ruházatba mekkora mennyiség kerülhet, ami még biztonságos. A terület ugyanis összetett és kevésbé kutatott. Ám még ha a vegyi anyagok egyesével a biztonsági küszöbértékek alatt is találhatók, nem tudjuk, hogy mi a következménye egyszerre több száznak írja a The Guardian nyomán a Világgazdaság.

További részleteket ide kattintva olvashat a témában.