Saját ürülékükkel szennyeznek össze egy gyönyörű szigetcsoportot a turisták

Lofoten, Norvégia, szigetcsoport
Reine, Lofoten, a Reinebringen tetejéről
Vágólapra másolva!
Norvégia gyönyörű szigetcsoportján, Lofotenen biológiailag lebomló, teljesen lezárható ürülékes zacskókat osztogatnak a turistáknak, akik szükségleteiket a szabadban végezve, jelentős kárt hagynak maguk után a természetben. 
Vágólapra másolva!

A Daily Star arról ír, hogy ma már szinte csak az emberi ürülék tárolása miatt osztogatott zacskóknak köszönhetően látogathatók a parkok, folyópartok és a túraútvonalak a csodaszép területen.

Lofoten egy szigetcsoport és régió Norvégia északi részén, Nordland megyében. Bár a sarkkörön belül fekszik, néha elképesztően meleg van ott, olyannyira, hogy a szakértők anomáliának tekintenek egyes hőmérséklet-emelkedéseket.

Reine, Lofoten, a Reinebringen tetejéről Forrás: Wikipédia

Bűzös probléma a csodálatos szigeteken

A felelőtlen turisták viselkedése azonban a Lofoten-szigetcsoporton is nem kívánt következményekkel jár az utóbbi időben.

A probléma lényege nem más, mint az ürülék.

Ezúttal azonban nem állati, hanem emberi ürülékbe léphet bele itt az, aki nem elég figyelmesen járja a vadregényes túraútvonalakat. A tömegturizmus miatt pedig ma már az sem zárható ki, hogy az ivóvíz és a tavak is emberi vizelettől lehetnek szennyezettek. Ezért nemrég a kisállatok ürülékéhez ajánlott zacskóhoz hasonlót kezdtek oszogatni a turistáknak. Persze mindenkinek csak a saját melléktermékét kell felszednie - azt viszont erősen ajánlott.

A Norvég Természeti Kutatóintézet (NINA) tudósai szerint egyre gyakoribb, hogy a turisták a szigeten a természetben könnyítenek magukon, ezért azt tanácsolják az embereknek, hogy ne igyanak vizet a Lofoten-szigeteken található Ryten és Kvalvika tavaiból, folyóiból és patakjaiból.

Egyes helyiek pedig arról panaszkodnak, hogy a látogatók néha kertjüket sem kímélik, és oda is "kipakolnak", ha úgy hozza a szükség.

Rose Keller, a NINA kutatója a következőképpen látja a kialakult aggasztó helyzetet: "Fontos megértenünk az emberek nyaralás közbeni gondolkodás- és viselkedésmódját, és azt, hogyan és miért úgy járnak a természetben, ahogy. Ha ezt már értjük, akkor kideríthetjük, hogy mely intézkedések működnek, és mely üzenetek a legmegfelelőbbek."

A kutyáknak ajánlott zacskók adták az ihletet

Az emberi szemeteszsákok ötletét a Norvégiában élő, Amerikából származó Keller hozta elő, aki ezt a kutyák ürülékének felszedésére kialakított zsákokról mintázta. Az asszony felmérést készített a turisták körében, hogy megkérdezze őket, használnák-e a szokatlan, útközbeni WC-ket.

Egy fás környezetbe kihelyezett emberi ürüléknek szánt zacskó

A válaszadók 75 százaléka azt mondta, hogy kipróbálná, ha ingyenesen és könnyen hozzáférhetőek lennének. Nemrég a Lofoten- szigetcsoporton már be is mutatták a nagyközönség előtt az ilyen ürülékes zacskókkal teli dobozokat, a használati útmutatót, egy hulladékgyűjtőt is.

Kezdetnek 400 emberi kakis zacskót rendeltek a négyhetes tesztidőszakra, ekkor azok még ingyenesek lesznek. Ezt követően már fizetni kell majd a zacskós ügyintézésért. Keller már tesztelte is a szemeteszsákokat, és azt mondja, hogy könnyen használhatóak, jól záródnak, és távol tartják a baktériumokat.

A zacskó mintegy 80 százaléka biológiailag lebomló anyagból készült.

A hatóságok emellett vadkempingezési stopot vezettek be, megtiltva, hogy az emberek közvetlenül a Lofoten strandjain verjenek sátrat.